Dalok, versek, mondókák és interaktív játékok – Hajdú Ágota népzenetanárnő a VIDOR-on!

Dalok, versek, mondókák és interaktív játékok – Hajdú Ágota népzenetanárnő a VIDOR-on!

Nem csak a koncertek és a filmek nyújtanak szórakozási lehetőséget a VIDOR-ra látogatóknak: bohócok, pantomimesek és táncosok is színvonalas programokkal érkeznek ezekre a napokra. A gyermekek egyik nagy kedvence, Hajdú Ágota két alkalommal is arra készül, hogy a kisebb csemetéket és azok testvéreit, akár szüleit is bevonja egy kis közös mókába.

 

Hajdú Ágota, a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola népzenetanára, Nyíregyháza kulturális életének is színes egyénisége. Rengeteg zenei program, műsorok, koncertek, szakkörök és versenyek köthetőek a nevéhez már több mint 10 éve. 2013-ban Bonis Bona miniszteri kitüntetésben részesült, mint kiváló versenyfelkészítő, illetve 2018 decemberében Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlésétől Bencs László Emléklapot kapott, kiemelkedő tevékenységének elismerésére és megbecsülésére.

Mesés zenevilágba repít

A VIDOR Fesztivál keretében a Hősök terén lesz lehetőség arra, hogy a dalolni, játszani vágyó kicsik és nagyok együtt tölthessenek egy kis időt Hajdú Ágotával. Augusztus 26-án, szerdán és 27-én, csütörtökön 15:30-tól bő húsz percben szeretné a megjelenteket egy közös dalolásra, zenélésre rávenni. A tanárnő természetesen a citeráját sem fogja otthon hagyni, ami számára a legkedvesebb népi hangszer.

„Szeretném egy kicsit az általam elképzelt, mesés zenevilágba repíteni a megjelenteket. A közönség összetételéhez fogom alakítani, hogy milyen dalt éneklünk közösen, mit játszunk vagy milyen hangokat fogunk megszólaltatni különböző, érdekes hangszereken. Szerintem sok apróság érdeklődését vonzani fogja, mivel lehet állatok hangját utánozni: béka kuruttyolását, madarak csicsergését vagy éppen a harkály kopogását. Ezeket a hangutánzó hangszereket mind megismerhetik majd kicsik és nagyok egyaránt. A dalok között pedig felcsendülnek majd jól ismert, illetve kevésbé ismert, ám annál könnyebb refrénnel rendelkező gyermekdalok, versmegzenésítések is. Örülnék, ha egy olyan mini utcazene-fesztivál hangulatot tudnánk teremteni” – árulta el Hajdú Ágota.

Aki szeretne részt venni ezen a kis interaktív, vidám programon, az bátran keresse Hajdú Ágotát augusztus 26-án és 27-én a Hősök terén. Ha az érdeklődők mozgékonyak, akkor pedig az is lehet, hogy egy kis tánc is belefér majd a programba...

Ha pedig valakinek kedve szottyan közelebbről is megismerni a hangszereket és esetleg játszani is rajta, a Vikár Sándor Zeneiskolában erre lehetősége nyílik.

„Nagyon szeretek zenélni, és gyermekeket bevezetni a zene világába. Számomra nagyon pozitívan hatnak ezek a produkciók, teljesen feltöltenek, mert ilyenkor egy kicsit kizökkenek a hétköznapok monotonitásából. A zene világában lenni szórakoztató és egyben nyugtató is.”