Csütörtökön Halloween éjszakája – Honnan ered az ősi hagyomány?

Csütörtökön Halloween éjszakája – Honnan ered az ősi hagyomány?
Fotó: Illusztráció

Október első hetétől szinte már zsúfolásig tele vannak a boltok kirakatai az egyre divatosabb halloweeni jelmezekkel és töklámpásokkal. Kevesen gondolnák, de a nálunk csak pár éve divatos ünnep egyáltalán nem új keletű, ősi kelta hagyományokból alakult ki.

 

Halloween a mindenszentek napját megelőző este, vagyis október 31. Az ünnep eleinte főleg az angolszász területeken terjedt el, de mára már szinte az egész világot meghódította. A régiek úgy hitték, hogy ezen az éjszakán elvékonyodik a határ az élők és holtak világa között. Ezért, hogy megvédjék magukat az ártó szellemektől, ijesztő jelmezekbe bújtak, és rémisztő arcú töklámpásokat faragtak, amibe egész este égő gyertyát helyeztek.

Csokit vagy csalunk!

Halloween estéjén az Amerikai Egyesült Államokban a gyerekek beöltöznek és útra kelnek, hogy a környéken minden házba bekopogtatva édességet kérjenek „Csokit vagy csalunk” kiáltással. Ha nem kapnak édességet, akkor valamilyen csínyt követnek el a házigazdával szemben. Ilyenkor a házakat is feldíszítik és kivilágítják, valamint töklámpásokat is kitesznek.

Magyarországon nincs hagyománya a Halloween-nek, bár a felnőttek a szórakozás, bulik miatt elkezdték átvenni a szokásokat.