Bővül a családtámogatási rendszer – A nagyszülők is igénybe vehetik a gyedet

Bővül a családtámogatási rendszer – A nagyszülők is igénybe vehetik a gyedet
Fotó: Illusztráció

Az elmúlt években a gyermeket nevelő szülőknek járó adó- és járulékkedvezmények köre nőtt. Amennyiben 2011-es adatokhoz viszonyítunk, közel megduplázódott a kétgyermekes családoknál hagyott összeg mértéke.

Idéntől pedig nem csak a szülők, hanem a nagyszülők is igénybe vehetik a gyedet. A kormány az idei költségvetésében 1,3 milliárd forintot különített el a nagyszülői gyed finanszírozására.

Segítik a családokat

A családtámogatási program egyik legfontosabb újítása, hogy a nagyszülők is igénybe vehetik a gyedet.

Az új családtámogatási lehetőséget olyan, még dolgozó, nem nyugdíjas nagyszülők igényelhetik, akik a gyermekük helyett átveszik az unokák napközbeni ellátását.

– nyilatkozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Továbbá hozzátette, hogy a kormány célja, hogy minél inkább családbarát ország legyen hazánk. A nagyszülői gyed pedig csak színesítése annak, amivel a kormány támogatja a magyar családokat.

Júliustól a nagycsaládosok rendszere is változik

Idén július elsejétől még kedvezőbbé válik a családi adókedvezmény rendszere. Július elseje után ugyanis az egységes társadalombiztosítási járulék teljes összegéből le lehet vonni a családi adókedvezményt, ami további segítség lesz így a családok számára. Jelenleg ugyanis a még hatályban lévő négy egyéni járulékfajta egyikéből, a 1,5 százalékos mértékű munkaerőpiaci járulékból nem lehet levonni a kedvezményt.

 

Forrás: hirado.hu