Családi szülőszobákat alakítanak ki a kórházban - A tervek szerint tavaszra elkészül

Családi szülőszobákat alakítanak ki a kórházban - A tervek szerint tavaszra elkészül
Családi szülőszobákat alakítanak ki a kórházban - A tervek szerint tavaszra elkészül

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház összesen 335 millió forintot fordíthat az intézmény szülészeti ellátást nyújtó telephelyein (Nyíregyházán, Mátészalkán, Fehérgyarmaton) a családbarát kialakításra. A 100 százalékban hazai forrásból finanszírozott fejlesztés Nyíregyházán 211 millió forintba kerül, melyből – családbarát fókusszal – modernizálódik a szülészet infrastruktúrája és családbarát eszközöket is beszereznek. A kivitelezés már tart és a tervek szerint tavasszal be is fejeződik.

 

A fejlesztésnek köszönhetően családbarát és családi szülőszobákat alakítanak ki, és a hozzájuk tartozó vizesblokkokat felújítják. Bár Nyíregyházán jelenleg is lehetőség van a vízben vajúdásra, illetve egyéb alternatív, vajúdást könnyítő eszközök alkalmazására, de a pályázat magában foglalja az alternatív szülőhelyiségek biztosítását is: a felújítás után a hat egyágyas szobából négyben lehetőség lesz többek között vízben szülésre. Mindezek mellett pedig korszerűsödik a már elavult eszközpark is.

 

Elhúzható mobil falak

Úgynevezett elhúzható mobil falakat szereznek be, ezeket az egy légterű, szintén új szülőszobai ágyak közé helyezik majd el, ami a betegbiztonság figyelembevétele mellett segíthet megőrizni a szülés élményének intimitását.

 

...külön környezetben

– A családbarát szülőszobai ellátást az olyan patológiás terhességek, nagyvetélések esetében is biztosítani kívánja a pályázat, amelyek esetében valószínű a szülésbefejező műtét. Az elhalt terhesség a legérzékenyebb esemény egy család számára. A tragédia megélése nagyon nehéz, így a szülők elkülönítése külön környezetben történhet – tájékoztatta szerkesztőségünket Vitkai Éva, az Sz-Sz-B Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház sajtófőnöke.

 

Új inkubátor is érkezik

Olyan eszközök beszerzése is megvalósul, amelyek egyrészt alkalmasak a magzat állapotának korszerű monitorozására a terhesség, vagy éppen a szülés során: baby-dopplert és CTG készülékeket is vásárolnak. Másrészt pedig, amelyek támogatják az újraélesztést a szülést követően (pl. újraélesztő táska). Új inkubátor is érkezik Nyíregyházára, ez a kis súlyú kora- és újszülöttek ápolási környezetének biztosítását szolgálja majd.   

 

A baba éjjel-nappal együtt lehessen az anyával

A gyermekágyas részlegeken a családbarát, a kis ágyszámú kórtermek kialakítása és modernizálása mellett a 24 órás rooming-in lehetőségének megteremtése a cél – folytatta a tájékoztatást Vitkai Éva. Mindez pedig azt jelenti, hogy ezekben az egy-, két- és háromágyas szobákban a baba éjjel-nappal együtt lehet az édesanyjával.

– Szeretnénk még nagyobb hangsúlyt helyezni a szoptatásra, az anyatejes táplálásra, mert ez a legtökéletesebb táplálék a babának. Ennek támogatásához a gyermekágyas szobákat is olyan tárgyi eszközökkel szereljük fel (csecsemőmérleg, elektromos mellszívó, szoptatós párna, légzésfigyelő, újszülöttkocsi), amelyek lehetővé teszik, hogy az ápolás idejére sem kell elvinni az újszülöttet az anyuka mellől.

 

Klimatizált kórtermek

– A jelenlegi kórtermek kettéválasztásával és a vizesblokkok felújításával, valamint a kórtermek klima­ti­zálásával jelentősen emelkedhet a betegkomfort. A beszerzendő kórtermi berendezések pedig, úgymint a betegágy vagy például a papaszékek, fotelok pedig a család, a szülők és az újszülött kórházi tartózkodásának kényelmét fokozzák, illetve a rooming-in kiterjesztését teszik lehetővé.

A munkálatok ideje alatt a gyermekágyas részlegen átmenetileg csak kétágyas szobákat lehet igényelni, egyágyas szobákat nem.