Citerarekord született Nagykállóban

Izgatottan pengette hangszerét a rekordkísérlet előtt a 11 éves Szabó Sára. A nyírgelsei lány két éve kezdett citerázni. Azt mondta, egyszer meghallotta a hangszer hangját az iskolában és egyből beleszeretett.

– Harmadikos voltam, amikor elkezdtem citerára járni, mert nagyon tetszik ez a hangszer. Nagyon sok dalt lehet vele eljátszani és nemcsak népdalokat – mondta Sára.

 

Megtelt a tánccsűr citerásokkal

 

Hét megyéből és Erdélyből, több mint másfélszáz citerás érkezett szombaton Nagykállóba. A közös örömzenélés mellett az volt a szándékuk, hogy megdöntsék a legtöbben együtt citerázók magyar rekordját. A nagykállói Téka-tábor tánccsűrjében több mint 160 zenész, több tucat énekes és egy táncos pár közreműködésével a térség legismertebb dallama a Kállai-kettős csendült fel.

Öt perc elteltével kiderült, hogy a résztvevők új magyar rekordot állítottak fel. Összesen 161-en citeráztak együtt, egy időben Nagykállóban. Ezt a hivatalos megfigyelő is megerősítette. 

– Folyamatosan ellenőrizni kellett, hogy valóban mindenki, aki citera mögött áll, ténylegesen játszik is a hangszerén, de szerencsére nemcsak én, hanem a média munkatársai tudják utólag igazolni ennek a valódiságát – fogalmazott Sebestyén István, a magyar rekordok regisztrátora.

 

Nincsen rekord Rózsa nélkül

 

A citarerkord ötletgazdája egy nagykállói zenepedagógus. A tanár azt mondta, nagyon örül a sikernek, de a fő célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet az ősi hangszerre és a magyar népdalkincsre. 

– Nemcsak a rekord itt a lényeg, hanem minél több gyerekhez eljusson a citera, a népzene, minél több ember tanulja és így ápoljuk a népzenei hagyományunkat – tette hozzá Rózsa Zoltán, zenepedagógus.

Nagykállóban egy 14 éves rekord dőlt meg, mivel a legtöbben együtt citerázók korábbi rekordját 2004-ben 125 zenész részvételével Sándorfalván állították fel.

Z. Pintye Zsolt