Büntetik a szabálytalanul parkolókat – Akár 50 ezer forintos bírság is kiszabható

Büntetik a szabálytalanul parkolókat – Akár 50 ezer forintos bírság is kiszabható
Fotó: Illusztráció

Akar 50 ezer forintos helyszíni bírság is kiszabható a helytelen parkolásért Nyíregyházán. Erre figyelmezteti a Közterület-felügyelet a gépjárművezetőket. Ezen kívül feljelentést is vonhat maga után, ha az elválasztó felfestésre állnak a sofőrök.

Keresztben állnak az autók a parkolóban, több helyet is elfoglalnak, ráállnak az elválasztó felfestésre. Ha egy gépjármű több várakozóhelyet foglal el, azzal a sofőr KRESZ-szabályt szeg. Nyíregyházán a szabálytalanul parkoló autókat is ellenőrzik a Közterület-felügyelet munkatársai. Az elmúlt időszakban egyre több ilyen van a városban. A közösségi portálokon szinte naponta jelennek meg hasonló képek. A belvárosban leginkább a Hősök terén jellemző, illetve a nagyobb bevásárlóközpontok területén tapasztalható ez a fajta parkolás.

Bodrogi László, a Közterület-felügyelet felügyelet-vezetője kiemelte:

Ahol fel van festve útburkolati jellel a parkolóhely, ez egyértelműen meghatározza, hogyan kell ott parkolni. Ez a felfestés egy gépkocsinak szánt parkolóhely, vagy 2 darab egy nyomvonalon haladó járműnek a parkolási helyét jelenti. Ha valaki úgy áll be, hogy kettő helyet foglal el, illetve vonalra áll rá, szabálysértést követ el, ami miatt a helyszínen a rendőr vagy a közterület-felügyelő vele szemben szankcióval élhet. Figyelmezteti, helyszíni bírságot szabhat ki, illetve feljelentheti.

A nyíregyházi Közterület-felügyelet vezetője felhívja az autóvezetők figyelmét, hogy ha az előttük parkoló autó már keresztbe állt be, ilyen esetben keressenek teljes értékű helyet és ne folytassák a helytelen megállást. Eddig a Közterület-felügyelet csak figyelmeztette a szabálytalanul parkolókat, de mostantól egy-egy ilyen rossz parkolásért akár 50.000 forintig terjedő is lehet a helyszíni bírság. Mindez elkerülhető, ha szabályosan parkolunk, ahogy az elválasztó felfestés mutatja.