Bicaj-Ricsaj–Az országos közlekedési csapatverseny döntőjét idén is Nyíregyházán rendezték

Bicaj-Ricsaj–Az országos közlekedési csapatverseny döntőjét idén is Nyíregyházán rendezték
Bicaj-Ricsaj–Az országos közlekedési csapatverseny döntőjét idén is Nyíregyházán rendezték

Csapatban és egyénileg is bizonyítaniuk kellett az immár hetedik alkalommal megrendezett országos Bicaj-Ricsaj Közlekedési Csapatverseny résztvevőinek, amit idén is a Parkfürdő területén rendeztek meg. Az ország különböző általános iskoláiból érkeztek a csapatok, akik egy előselejtezőt követően jutottak a döntőbe. A már hagyományosan kétnapos versenyre 10 csapat jutott be az elődöntők után, de három iskola nem tudta vállalni a megmérettetést. Volt olyan intézmény is, amelynek tagjai már nem először érkeztek a megyeszékhelyre. Az abonyi csapat már második alkalommal bizonyítja a rátermettségét.

Molnár Vivien, abonyi diák elmondta:

Abonyból érkeztünk, a Somogyi Imre Általános Iskolából. Múlt héten lementünk Csilla nénihez és egy pályát felállítottunk az udvarán, és KRESZ-oldalakat nézegettünk az interneten és a könyvben is. Mellette eljátszottunk még baleseteket is, ha megtörténne a baj, akkor mit, hogy csinálnánk.

A versenyt idén is a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság szervezte. Ezt minden évben azzal a céllal teszik, hogy már általános iskolában növeljék a gyerekek közlekedésbiztonságát és a közlekedési ismereteiket. A szervezők szerint nagy szükség van az ilyen megmérettetésre, mert a diákok játékos formában könnyebben sajátítják el az önálló közlekedés fontos szabályait.

Szikszai Tihamér, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára, c. r. alezredese kiemelte:

A fő célunk a verseny kapcsán, hogy a gyerekek biztonságosan közlekedjenek, a szünidő előtt egy kis plusszal készüljenek arra, hogy akár egyedül is részt fognak venni a közlekedésben. Ismerjék meg jobban azokat a speciális szabályokat, amire mi itt most kíváncsiak vagyunk. Hiszen nemcsak kerékpáros, hanem vízi közlekedésben is kaphatnak kérdéseket. Nem titkolt célunk az, hogy összecsiszolódjanak ezek a csapatok és kapcsolatok épüljenek ki az ország több pontja között és tartsák a kapcsolatot.

A kétnapos versenyen a gyerekeknek a Szabolcs megyei rendőrkapitányság egy bűnmegelőzési teszttel is készült, illetve az elméleti KRESZ-tudásuk mellett a gyakorlati ismereteiket is bizonyítani kell. Többek között kerékpár-szerelési feladatokat kaptak, illetve a Vöröskereszt megyei szervezetének állomásánál az elméleti tudásuk mellett a gyakorlati rátermettségükről is számot kellett adniuk. A rendőrség az ilyen rendezvényekkel is próbálja felhívni a kerékpárosok figyelmét az óvatos és körültekintő közlekedésre.

Kapcsolódó galéria

Bicaj Ricsaj vetélkedő 2020