Betegségek gyerekeknél – A COVID-gyanús esetekben a gyerekek 10 napig maradnak otthon

Betegségek gyerekeknél – A COVID-gyanús esetekben a gyerekek 10 napig maradnak otthon
Fotó: Illusztráció

Egyre többen keresik fel a gyermekorvosi rendelőket náthás tünetekkel, azonban ezek a panaszok jelentkeznek a koronavírus esetén is. A jelenlegi szabály szerint a COVID-gyanús esetekben a gyerekeknek 10 napig kell otthon maradni, és csak három nap tünetmentesség után lehet közösségbe engedni őket.

A gyerekeknél enyhébbek a tünetek

Március közepén tört ki a koronavírus-világjárvány hazánkban, majd szeptember elején megérkezett a második hulláma is. A mostani időszakban főleg a fiatalabb generációt érinti a megbetegedés. A gyerekek és a fiatalok körében sokkal kisebb a valószínűsége a súlyos koronavírus-megbetegedésnek, mint a felnőtteknél. Az elmúlt időszakban a gyermekorvosi rendelőt is egyre többen keresik fel, de nem elsősorban a COVID miatt. A gyermekorvosok is áttértek a telefonos ügyintézésre és csak időpontfoglalás után mehetnek vizsgálatra a betegek.

Az iskolák számára új eljárásrendet vezettek be. Ezek alapján, ha egy tanulónál a legapróbb tünet is felmerül, a pedagógusoknak rögtön hívni kell a szülőt, aki csak orvosi igazolással engedheti vissza a gyermeket az intézményekbe.

Dr. Kecseti Szilvia gyermekorvos kiemelte: „Nyomatékosan kérjük a szülőket, amennyiben betegvizsgálatra van szükség, csak előzetes időpont-egyeztetést követően kerüljön erre sor. Ez mindenki érdeke! A betegvizsgálatokra mindenkinek szájat és orrot eltakaró maszkban kell érkeznie. Kérjük, hogy egy gyerekkel csak egy hozzátartozó érkezzen és a szükséges másfél méteres védőtávolság megtartására is figyeljen.”

A klasszikus tünetek könnyen összetéveszthetők a COVID tüneteivel

Dr. Kecseti Szilvia hozzátette, a gyerekeknél enyhébb tünetekkel jár a koronavírus-fertőzés, de akár tünetmentesen is áteshetnek rajta. A COVID legfőbb tünetei a köhögés, láz, nehézlégzés, az ízlelés, szaglás elvesztése. A gyerekeknél ráadásul a klasszikus tünetek mellett, akár influenzaszerű tünetekkel is jelentkezhet, így például fejfájással, izomfájdalommal és gyengeségérzéssel, orrfolyással, torokkaparással is, de előfordult már, hogy hányás és hasmenés is tünet volt. Ezért nagyon nehéz megkülönböztetni a koronavírust az ilyenkor szinte minden gyermeknél jelentkező betegségektől. A COVID-gyanús esetekben 10 napig kell otthon maradni és csak három nap tünetmentesség után lehet közösségbe menni.