Baba-mama hordozós tánc – Új mozgásforma hódít a Mozdulj Nyíregyháza! keretén belül

Baba-mama hordozós tánc – Új mozgásforma hódít a Mozdulj Nyíregyháza! keretén belül
A kis csapat, akik végig táncolták az órát

A 2013-ban indult ingyenes, az önkormányzat által szervezett Mozdulj Nyíregyháza! programsorozat népszerű és sokak által közkedvelt programjai mellett az újévben új fajta mozgásrendekkel is találkozhatnak a nyíregyháziak. Ennek egyike a Baba Mama Tánc, amely a Lógjunk Anyuval Egyesületnek köszönhetően egyre több édesanya és babája számára elérhető.

Nyíregyházán elsőként: baba-mama tánc!

Városunkban a Lógjunk Anyuval Egyesület az első és egyetlen, amelyik - többek között - ezzel a sajátos mozgásformával foglalkozik, már 2018. óta. A kisbabás édesanyáknak ezáltal lehetőségük van egyszerre mozogni és kikapcsolódni, mindezt a babájukkal, akiket már 6 hetes koruktól (4 éves korig) vihetnek magukkal táncolni.

A táncfoglalkozás ideje alatt a babák koruknak és fejlettségi szintjüknek megfelelő hordozóeszközben az anyukájuk hátán pihennek. Az ehhez szükséges hordozóeszköz kiválasztásában és a kötés elsajátításában hordozási tanácsadó áll rendelkezésre. Akiknek nincs ilyen, de szeretnének részt venni a foglalkozáson, azok számára az egyesület biztosítja a hordozóeszközt – előzetes bejelentkezést követően. Természetesen az eszköz használatának elsajátításában hordozási tanácsadó segít.

Kellemes és biztonságos mozdulatok

Az egyesület elnöke, Magyar Nóra szerkesztőségünknek elmondta: sok olyan anyuka van, akiknek semmilyen táncos múltja nincsen, így azt figyelembe veszik a koreográfia kitalálásában is. A gyakorlatok úgy vannak kialakítva, hogy azt elöl- és háton hordozott babákkal is biztonsággal, és kiváló erősítő hatással el lehet végezni. Egy igazán szórakoztató, mégis csinosító mozgásforma különféle táncstílusok alapjaival.

Teljes mértékben megpróbáljuk olyanná alakítani, hogy ne legyen ijesztő, mégis meglegyen az a fajta mozgásforma, az a fajta mozgáskultúra, amely megfelelő az édesanyának. Mindezek mellett úgy, hogy a hordozás, mint súlytöbblet ugye egy terhelés is, így az óra végére kellően leizzadunk és elfáradunk, és nem kell minket altatni…

– Magyar Nóra.

Különböző babák – különböző hatások

Ha már az alvásnál tartunk, érdemes megemlíteni azt a 8 hónapos kis csöppséget, Kirják Lilit, aki szinte az egész táncfoglalkozást végig aludta édesanyja hátán.

Már próbálkoztunk a hordozással, pont emiatt, hogy Lili napközben könnyebben elaludjon, és most úgy látszik, hogy bevált neki ez a ritmusos ringatás.

– mondta Kirják-Záhonyi Anita, Lili édesanyja.


Kirják-Záhonya Anita kislánya, Lili szinte végig aludta az órát, csak a végén ébredt fel

Anita azt üzeni a nyíregyházi anyukáknak:

Mindenféleképpen jöjjenek el, próbálják ki, mert nagyon jó ez a mozgásforma, babának és mamának is. Nagyon jó a társaság és rengeteg segítséget kapunk.

Természetesen pont ez is célja az egyesületnek, hogy az anyukák egy olyan családias légkörben legyenek ilyenkor együtt, ahol a gyermekeikkel kapcsolatosan bármit meg tudnak beszélni, esetleg tanácsot adni és tapasztalatokat cserélni.

Másképpen hatott a tánc Imre-Auxi Tamara kisfiára a 16 hónapos Milánra, aki az óra végére még energikusabb lett, mint ahogyan érkeztek. Ők is idén kezdtek el táncolni a Lógjunk Anyuval Egyesülettel, amit mind a ketten nagyon szeretnek.

Imre-Auxi Tamara és kisfia Milán nagyon szeretnek együtt táncolni a parketten

Igazából a kisfiamnak szeretnék minél több olyan programot csinálni, ahol gyerekek is vannak, meg ahol úgy ketten is tudunk lenni, így még szorosabbra fűzni a kapcsolatunkat. Nagyon szeretek hordozni is, úgyhogy ez külön tetszett benne, hogy itt hordozóval együtt táncolunk. Milán egyébként otthon is nagyon szeret táncolni: amint meghallja a zenét, utána nincs megállás!

– teszi hozzá Tamara.

Nem csak a tánc miatt érdemes csatlakozni

Akiknek kedve támad csatlakozni, azok ne habozzanak, hiszen minden kedves anyuka és gyermeke örömmel az arcán hagyta el a tánctermet.

Azok a kisebb-nagyobb gyerekek, akiknek éppen nem volt kedve anyuval táncolni, azok a játszósarokban szórakozhattak és akár új pajtásokat is szerezhettek.

A játszósarokban pihenni vagy játszani is lehet

Akik még nem voltak ilyenen, táncolni (még) nem igazán szeretnének, viszont szívesen együtt töltenének egy kis időt a babájukkal egy ilyen segítő közegben, azokat is szeretettel várják a szervezők az órán.

A Baba Mama Táncot a Korzó II. emeletén a táncteremben tartja minden kedden a Lógjunk Anyuval Egyesület elnöke, Magyar Nóra. Gyülekező 9:45-kor van, a táncolás pedig 10:00-11:30 között zajlik. Ezt a mozgásformát is egészen május 31-ig ingyenesen űzhetik az arra vágyó anyukák is babáik.