Az eper helyett már a dinnyét veszik – Szezonok és zöldség-gyümölcs trendek

Az eper helyett már a dinnyét veszik – Szezonok és zöldség-gyümölcs trendek
Télen banán, tavasszal eper, nyáron pedig dinnye

Bár minden zöldségnek és gyümölcsnek megvan a szezonja, ma már szinte bármikor bármit meg lehet kapni.

Idén korábban indult az eperszezon a sok tavaszi napsütés miatt. Már április második hetében lehetett kapni magyar árut. Akkor még voltak piacok, ahol nagyon drágán, ötezer forintért is árultak egy kiló friss hazai epret, mostanra azonban már 1600-1900 forint körül mozog kilónkénti ára – ami még mindig drágának számít, de a gazdák azt mondják, ez azért van, mert kevés érett be.

500-600 forint a kilónkénti ára

Megjelentek a forgalmasabb utak, csomópontok környékén a dinnyeárusok, általában ott, ahol majd bő egy hónap múlva a hazai fajtákat is kínálhatják. A zöldségeseknél, illetve a piacokon 500-600 forintért árulják a marokkói dinnyét. Az első idei és hazai mézédesre azonban még legalább június közepéig várnunk kell.

Összecsúszhat a hazaival

Mivel Spanyolországban a vártnál hűvösebb volt az idő, ezért ott eltolódott a dinnyeszezon, és így összecsúszhat a hazaival. Ez azt jelenti, hogy a magyar dinnye nehezebben kerülhet a piacra a szezon elején, és az idén is nehéz lesz kilónként száz forint felett adni, holott ez alatt nem nyereséges a termesztés.

- írja a hvg.hu.