Az első fecskékkel a turisták is megérkeztek a városba - Külföldről is sokan érkeznek

Az első fecskékkel a turisták is megérkeztek a városba - Külföldről is sokan érkeznek
Külföldről is sokan érkeznek

Szinte már megszokhattuk, hogy a jó idő beköszöntével egyre több szlovák, román, ukrán, lengyel és cseh rendszámú autó tűnik fel Nyíregyházán. Köszönhető ez annak is, hogy már csak néhány hét, és beindul az igazi turisztikai szezon, ez pedig érződik a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. irodájában is.

 

Májusban hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal a tavalyi évet érintő végleges adatait, amelyből kiderült, hogy 2018-ban 10,92 százalékkal nőtt a Nyíregyházára érkező vendégek száma az előző évhez viszonyítva a kereskedelmi szálláshelyeken.

TOP 5 külföldi vendégéjszaka-szám 2018. 01–12. hónap vonatkozásában

1.  Románia  – 13  743

2.  Szlovákia  – 10  552

3.  Lengyelország  – 9 167

4.  Ukrajna – 5 683

5.  Németország – 4  321

 

2018 rekordévnek számít a nyíregyházi vendégéjszakák tekintetében, a magánszálláshelyekkel együtt átléptük a bűvös 200 ezres vendégéjszaka-számot. Jó esély van arra, hogy 2019-ben ezt is meghaladjuk, hiszen már április eleje óta érezhetően megnövekedett a forgalom a nyíregyházi TDM irodában, ahová érkeznek érdeklődők Ukrajnától Izraelen át Chiléig, a világ minden pontjáról. Növekszik a férőhelyek száma; megnyitott a Park Hotel Sóstó és idén ősszel már vendégeket fogad a Hunguest Hotel Sóstó Resort**** szálloda is. 

Aktuális információkkal látják el őket

A TDM iroda a nagy postával szemben az alábbi szolgáltatásokkal várja az érdeklődőket:

turisztikai információ

idegenvezetés

kerékpárkölcsönzés

kiadványok értékesítése

ajándéktárgyak értékesítése

nyíregyházi rendezvények jegyértékesítése

Újabb desztinációk is érdeklődnek irántunk

Bár az igazi turisztikai szezon majd csak a vakáció beköszöntével kezdődik, de már most látható, hogy az idei év is tartogat újdonságokat: a megszokott TOP 5 ország mellett új, potenciális desztinációk is megjelennek.

A debreceni tel-avivi járatnak köszönhetően egyre több izraeli turista látogat el városunkba is. Tavaly ősszel a Tel-avivi Magyar Napokon találkoztunk egy Nyíregyházáról elszármazott házaspárral. Nem is olyan régen ez az izraeli család felkereste irodánkat és tőlünk kért segítséget, hogy találjuk meg azt a házat a városban, ahol egykoron gyermekkorukat töltötték. Azóta már unokáikkal is visszatértek hozzánk. Volt érdeklődőnk a franciaországi Orléansból is, aki végigjárta a megyét és meglátogatta a középkori templomainkat. Mindezek mellett érezhető a Debreceni Egyetem közelsége, ahol nagyon sok külföldi fiatal tanul és ők is kíváncsiak városunkra. A közelmúltban egyébként betért hozzánk és érdeklődött Nyíregyháza látnivalóiról egy Dél-Amerikából érkező turista is

– tájékoztatták a szerkesztőségünket a TDM iroda munkatársai.

 

Győrből, motorral turistaérméért

A napokban bejött az irodába egy úr, aki több mint 360 kilométert utazott motorral azért, hogy vehessen egy nyíregyházi turistaérmét és gyarapíthassa ezzel otthoni gyűjteményét, vagy például német vendégek nudistastrand felől érdeklődtek nálunk. Talán kevésbé közismert, hogy a sóstói Parkfürdő napozóterasza erre lehetőséget biztosít.

 

Funkcionális kérdéseik vannak

Az látszik, hogy nagy vonzerő a Nyíregyházi Állatpark, sokan ezért érkeznek hozzánk, de ha már itt vannak, akkor megnézik a város többi látnivalóit is. Az idősebbek a kulturális látnivalók iránt érdeklődnek, de egyre többen vannak, akik a környékre is kíváncsiak, így szeretnék tudni, hol van lehetőség borkóstolásra és a megye milyen más programokat kínál. Általánosságban is elmondható, hogy a Nyíregyházára érkező turisták felkészülten jönnek, térképeket kérnek tőlünk, na meg ajánlatokat, hogy hol lehet elfogyasztani egy finom tájjellegű ebédet vagy vacsorát.

Egyre tudatosabb vendégkör

Jellemző, hogy a turisták konkrét elképzelésekkel érkeznek hozzánk, egyre többen keresik a baba- és állatbarát szolgáltatásokat. Kategóriától függetlenül valamennyi vendég számára fontos a minőség, legyen szó akár magánszálláshelyről, kempingről, panzióról vagy szállodáról.