Albérletroham – Iskolakezdés előtt nő a számuk és az áruk is

Albérletroham – Iskolakezdés előtt nő a számuk és az áruk is
Fotó: Illusztráció

Jövő héten kihirdetik a felsőoktatási ponthatárokat, ezzel pedig kezdetét veszi a nyári albérletszezon. Jelenleg az egyik legnépszerűbb ingatlanközvetítő portál adatai szerint Nyíregyházán, Debrecenben és Budapesten több mint 11 ezer kiadó ingatlan áll az albérletkeresők rendelkezésére.

Minden évben július második fele, vagyis a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésének időszaka jelenti a nyári albérletszezon indulását, főként az egyetemvárosokban, így többek között Budapesten, Debrecenben és Nyíregyházán is. Ilyenkor a kereslet, a kínálat és az ár is napról-napra változik. A ponthatárok kihirdetése előtt egy héttel utána néztünk, hogy jelenleg milyen albérletek és mennyiért kaphatók.

Nyíregyházán akár 200 ezerért is

Az egyik legnépszerűbb ingatlanközvetítő portálon, a tizenötödikei héten 240 albérletet kínáltak kiadásra Nyíregyházán. Ezek közül a legolcsóbbat 25.000 Ft/hó-ért, míg a legdrágábbat 200.000 Ft/hó-ért. Egyértelműen látszik, hogy az árak tavalyhoz képest is változtak, hiszen jelenleg az átlagárak 70-80.000 Ft körül alakulnak. Míg három évvel ezelőtt egy két szobás lakást könnyen lehetett találni 50.000 Ft-ért, addig most ekkora összegért maximum csak egy 27 négyzetmétereset,

A fővárosban is van választék

A fővárosban már 9928 kiadó albérletet találtunk. Ezeket átlagosan 150.000 Ft-ért kínálják, de a bérleti díj nagyban függ az alapterülettől, valamint attól, hogy melyik kerületben van az adott lakás. Itt már nemcsak teljes lakásokat, hanem főként szobákat kínálnak. Az oldalon fellelhető legolcsóbb szoba – 8 négyzetméteres a XIX. kerületben – 30.000 Ft-ba kerül.

Sokan választják Debrecenben

A debreceni választék a fővárosihoz hasonlóan alakul. Ugyan itt csak 881 kiadó lakást találtunk, de szobát is sem lehet kivenni 30.000 Ft alatt. A villamos mentén ezek ára ráadásul ugrásszerűen megnő, nem is beszélve az egyetem közeliekről.