Akik éjjel-nappal ránk vigyáznak – Izgalmas akciókban is részt vesznek a polgárőreink

Akik éjjel-nappal ránk vigyáznak – Izgalmas akciókban is részt vesznek a polgárőreink

Bűn- és baleset-megelőzés – illetve ha már megtörtént, akkor a helyszín biztosítása, éjszakai járőrözés, rendezvényeken való részvétel. Bár nem rendőregyenruhában jelennek meg és baj esetén sem kék fény villog az autójuk tetején, sőt, akkora hatáskörük sincs, mint a rend őreinek, mégis – ők is – védelmezik a város lakóit, amiért hála és köszönet illeti meg őket. – Hiszen teszik mindezt a polgárőrök önként; szabadidejük feláldozásával; ha kell, a nap 24 órájában; Nyíregyháza 21 egyesületében mintegy 640-en. Köztük, Oroson is. Az ottani Polgárőr Egyesület vezetőjével beszélgettünk. (Megjelent a Nyíregyházi Napló június 28-ai számában.)

– Helyi specialitás, hogy melyik Polgárőr Egyesület éppen milyen feladatot lát el. Mivel Oros Nyíregyháza peremkerületén fekszik, éppen ezért mi teljesen más problémával szembesülünk, mint például a belvárosiak – tájékoztatott Broda István elnök.

– Az egyik ilyen, hogy a 403-as elkerülő út átmenő forgalmat bonyolít le, amelyből adódóan sajnos sok balesettel kell számolnunk. De meg kell említenünk azt is, hogy Oroson jelentős a gazdasági területek nagysága és télen bizony előfordulnak falopások. Az alapfeladatunk a járőrözés, a közrendvédelem és a közbiztonság fenntartása, de az imént említettek mellett rendszeresen jelen vagyunk a rendezvényeken is, így lovasnapokon, kerékpárversenyeken, vagy éppen a péntek esti közös szolgálatokon.

Ritkák a kirívó esetek

– Az egyik legdrámaibb eset, amin az utóbbi években jelen kellett lennünk és a rendőrökkel együtt biztosítani a helyszínt, az az orosi lövöldözés volt. De ilyen emlékezetes eset marad, amikor Oros és Nagyszállás között droglabort számoltak fel.

Javult a közbiztonság

– Sajnos előfordul, hogy a közeli szórakozóhely miatt szombat éjszakánként találunk olyan embert, akihez a hajnali órákban vagy a rendőrséget vagy mentőt kell hívni. Van, aki ittasan ül volán mögé. Előfordulnak közlekedési balesetek, lopások, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezekből egyre kevesebb van, és kijelenthetjük: mára már sokkal jobb a közbiztonság.

Folyamatosan várják a jelentkezőket

Az Orosi Polgárőr, Tűzoltó és Környezetvédelmi Egyesület tagjainak havi négy óra kötelező szolgálatot kell teljesíteni. Ehhez biztosítják többek között a szolgálati gépjárművet, de vannak, akik gyalog vagy kerékpárral teljesítik mindezt. Mivel azonban kicsi a létszám, 25 aktív tagjuk van, így csak minden második, harmadik napra jut szolgálat, éjszaka, nappal, napközben. A tagok nagy része az idősebb, nyugdíjas korosztályhoz tartozik, ezért folyamatosan várják a fiatalok jelentkezését (is).

Sokat segítenek a városrésznek

– Fontos, amit csinálnak, szükség van rájuk, jó kapcsolatot ápolunk velük. Mikor nagyobb rendezvények vannak nálunk, akkor azokat ők biztosítják közlekedési szempontból, például az iskolai őszköszöntőt, a decemberi adventi programsorozatot. Volt, amikor a jótékonysági báli bevételt is nekik adtuk a működéshez hálánk jeléül. A városi közbiztonsági alapból is rendszeresen nyernek forrásokat. Van, aki 25–30 éve, még hetvenötévesen is tagja a csapatnak, tisztelet jár a munkájukért – fogalmazott dr. Tirpák György, Oros önkormányzati képviselője.