Adventi tüzek – Soha ne maradjon őrizetlenül az adventi asztali dísz

Adventi tüzek – Soha ne maradjon őrizetlenül az adventi asztali dísz
Fotó: Illusztráció

Az adventi ünnepi időszakban minden évben megnövekszik a lakástűzesetek száma. A tűzoltóság szakemberei szerint ebben az időszakban keletkező beltéri tüzek megfelelő odafigyeléssel megelőzhetőek lennének. Ehhez a legfontosabb, hogy az adventi díszeken le kell ellenőrizni a gyertyák stabilitását, illetve egy hőszigetelt tálcát kell az égő gyertyák alá helyezni.

A gyertyák, az adventi koszorú és a fények elmaradhatatlan kellékei az ünnepi időszaknak. A karácsonyi várakozást ezek a kiegészítők teszik meghittebbé és hangulatosabbá. Ebben a várakozással teli időszakban különösen nagy figyelmet kell fordítani a világító eszközökre és az adventi asztali díszekre. Az emberek nagy részének az ünnepi készülődés ideje alatt többnyire eszébe sem jut a veszély, de fel kell hívni a lakosság figyelmét, hogy legyenek körültekintőek és óvatosak a gyertyák közelében – mondta el televíziónknak Leskovics Zoltán tűzoltósági főfelügyelő.

Leskovics Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó alezredese elmondta: „A gyertyagyújtással kapcsolatban egy pici kockázatot is vállalunk tűzveszély szempontjából. Előfordulhat, hogy az adventi gyertyák tüzet is okozhatnak és ennek a megelőzésére hívjuk fel a lakosság figyelmét. Az adventi asztali díszek vásárlásánál mindenképpen ellenőrizzük le, hogy a gyertyák stabilan állnak, illetve amit ki kell emelni, nagyon fontos, hogy egy hőszigetelt dolog legyen alatta. Ezek mellett ki kell még emelni, hogy a környezetükben ne legyen éghető anyag, illetve ha jön egy fuvallat, eldőlhet a gyertya és a környezetében lévő anyagok könnyen meggyulladhatnak.”

Ne engedjék a gyerekeket a tűz közelébe

A főfelügyelő felhívja a figyelmet arra is, hogy az esti elalvás előtt, vagy ha elmegyünk otthonról, mindenképpen el kell oltani a gyertyákat, és a gyerekeket távol kell tartani az égő adventi asztali díszektől. A megfelelő magatartási szabályok betartásával a lakástüzek és az ebből fakadó tragédiák elkerülhetőek. Abban az esetben, ha valaki mégis tüzet észlel, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívó telefonszámot!