Adjuk át a helyet a buszon? - Professzorok is véleményt mondtak

Adjuk át a helyet a buszon? - Professzorok is véleményt mondtak
Professzorok is véleményt mondtak

Évtizedek óta nemcsak hazánkban, hanem más európai országokban is élénk vitát generál az ülőhelyek átadását firtató kérdés. Sokszor hallani időseket, kismamákat, vagy kisgyerekkel utazó anyukákat panaszkodni arról, hogy inkább mindenki a telefonját nyomkodja, mintsem, hogy átadja a székét egy egyébként is túlzsúfolt tömegközlekedési eszközön.

„Fülledt levegő, túlzsúfolt busz, utasok mindenhol. Egy 75 év körüli néni szál fel a buszra, kezében orvosi papírjaival. Jobb oldalán egymást érő iskolatáskák sorakoznak, bal kezével próbál meg a kapaszkodók segítségével egyensúlyt találni.  Mellette két szék. Az egyiken egy 45 év körüli nő a telefonját nyomkodja, a másikon egy 35 év körüli fiatalember a tájat nézi. A busz elindul. Nem áll fel senki.”

Napi szinten előfordul

Hasonló jelenetnek bizonyára már mindenki szemtanúja volt utazásai során legalább egyszer. Ilyenkor vannak, akik a fiatalokat és főként a férfiakat marasztalják el az udvariatlanságuk miatt, de bőven akadnak olyanok is, akik az idősek problémáját nem értik, mondván: ő nem dolgozta végig a napot, különben is minek csavarog?

Professzorok is véleményt mondtak

Bár kétségtelen, hogy egy-egy ilyen történetet hallva mindig parázsvita robban ki, azon viszont mi is megdöbbentünk, hogy bizony szakemberek is vizsgálták már a hasonló eseteket, véleményük pedig megdöbbentő. Egy etikettel foglalkozó szakember például azt állítja egy, az interneten fellelhető cikkben, hogy egy legalább 5 éves! kisgyereknek kötelessége előzékenynek lenni az idős és a felnőtt utastársaival szemben, vagyis neki kell elsőként felállni és átadni a helyét másoknak. Egy oxfordi professzor pedig azt tanácsolja, hogy utazás közben nem kell átadni az ülőhelyet az időseknek! A tudós azzal érvel, hogy az jót tesz a szépkorúaknak, ha álldogálnak, mert így fittebbek és mozgékonyabbak lesznek.

Lelkiismeret vagy neveltetés kérdése? Egy biztos: Sokaknak még van hová fejlődniük.