A VIDOR Fesztivál keretében a Hősök terén is várják gyermekprogramokkal a családokat!

A VIDOR Fesztivál keretében a Hősök terén is várják gyermekprogramokkal a családokat!

A Hősök terén mától kezdve négy napon át minden délután 16 órától bábszínházzal várják a családokat.

A következő előadásokra számíthatnak az arra járók:

Augusztus 25., kedd

A Ládafia Bábszínház előadása:

Viadal
avagy a kakas, a császár, meg a gyémánt-félkrajcár

Ki ne ismerné a Kiskakas gyémánt-félkrajcárja című mesét? Ki ne hallott volna a kakas és a törökcsászár összeakaszkodásáról? És ki ne szeretett volna régmúlt idők ledobott halmain kincset találni?

Mi csupán szeretnénk a bámész közönséget eme történések sűrűjébe vinni.

A napnyugtakor talált kincset elorzó török félhold sötét akaratát vízen, tűzön, repülő fullánkokon, és a bugyogóba rejtett, földbe döngölő, török tomporon keresztül legyőző, napot megébresztő igaz kiáltás nyomába szegődtetni.

Kakasunk fából van, muzsikánk lélekből, játékunk szívből.

Augusztus 26., szerda

Fekete Dávid előadásában:

Törökvész Vitéz, avagy Vitéz László és a törökök (vásári bábtáncoltató-játék, élő zenével)

„Réges-régen, hajdanában, mikoron még a török uraskodott a kicsi Magyarországon, élt egy legény, kit csak úgy emlegettek, hogy a Törökvész Vitéz. Bizony még az öreg ördög is kéthetes búskomorságba esett, ha meglátta vitézünk piros sipkás kobakját dalolva közeledni. Mert jaj volt annak, aki valamely gonosz fondorlat elkövetésén mesterkedve találkozott az igazságosság hétmázsás pofonjaival.

Tréfás történet, melyben minden és mindenki a helyére kerül, no meg kiderül, hogy mióta tud a magyar nyugodtan aludni...”

Írta, játssza, rendezte: Fekete Dávid

A bábokat tervezte és készítette: Majoros Gyula és Fekete Anetta

Az előadás 2013-ban elnyerte az év legjobb utcaszínházi előadásának járó „Pierrot” díjat a nyíregyházi VIDOR Fesztiválon, és 2015-ben a Békéscsabai Nemzetközi Bábfesztivál „Legvidámabb előadása”, „Legjobb karaktere” és Közönségdíjas előadása lett.

Augusztus 27., csütörtök

A Kalamajka Bábszínház előadásában:

Okoska Botocska

Tüskeböki, a sündisznócska és Ugribugri, a nyulacska kalandjai elevenednek meg Szutyejev mára már klasszikussá vált „Vidám Mesék” című meséskönyvéből: az „Alma” és az „Okoska botocska” című mesék alapján készült előadásban.

Az előadás a bábjáték, a mesemondás, az élőzenés daléneklés és a közönséggel való játékok sajátos ötvözete. A bábjáték egy szétnyitható „varázsládán” játszódik, mely központi díszlete az előadásnak.

Augusztus 28., péntek

Kovács Géza előadásában:

Vásártér

Bábtáncoltatás, vásári bábjáték és bábforgatás három részben.

Az előadás feleleveníti a hajdanvolt vásárok hangulatát. Amikor még mutatványosok, csepűrágók, bábosok járták a vásártereket. Három részből áll a játék. Először elénk tipeg, totyog a világ legkisebb táncospárja, hogy komikus csetlő-botló táncával elszórakoztassa a nagyérdeműt. Ezután következik Vitéz László moldovai rokona, a nagyszájú Vasilache, aki elébb megküzd a feleségével, majd az Ördöggel és végezetül magával a Halállal is. A fából faragott figurák egy hagyományos szoknyás bábszínpad ráncai közül bukkannak elő. A harmadik részben Az aranyszőrű bárány meséje forgolódik körbe-körbe egy bábforgató színpadocskán. Az előadást a kecskéjétől megszabadított kecskebőr duda és különbnél különb tilinkók kísérik.

Tervező: Majoros Gyula, Boráros Szilárd

Játékos: Kovács Géza

 

Forrás: vidor.eu