A Tortuga már készül A Dal 2020 döntőre – Ütősebbé szeretnék tenni színpadi produkciójukat

A Tortuga már készül A Dal 2020 döntőre – Ütősebbé szeretnék tenni színpadi produkciójukat

Talán még soha egy olyan rock zenekar nem volt A Dal történetében, akik ilyen lágy, vidám, karibi hangulatot teremtettek volna a színpadra. A nyíregyházi rock bandának viszont sikerült: a Mámor tér 3. címet viselő daluk akusztikus verzióban is nagyot ütött! A Dal 2020 első elődöntőjén a közönség szavazatainak alapján elsőként jutottak tovább a fiúk A Dal 2020 március 7-i döntőjébe.

Az eredményhirdetés kihirdetése előtt két különdíjat is bezsebeltek: „A Dal 2020 Felfedezettje” különdíjat és a Petőfi Zenei Díj ezen kategóriájának díját, amelyről már korábban is hírt adtunk.

Bár még két hét hátra van, de a srácok már készülődnek a döntőre.

„Jobban izgultunk, mint az érettségi előtt!”

A fiatal nyírségi rockerek nagyon izgultak a szombati elődöntő előtt, ami eddig nem volt rájuk jellemző. Szerkesztőségünk megkérdezte tőlük, miért történhetett ez meg?

Maga az akusztikus jellege miatt ez nagyon más volt. Egy ilyen verzióban jobban kijönnek a hibák is. Azért csináltuk ezt meg, mert ez volt a feladatunk és szerettük volna, ha jól elő tudjuk adni. Az eredeti közelebb áll a szívünkhöz, ehhez az akusztikus verzióhoz át kellett lényegülni. Ez kicsit más volt, de egyébként jól éreztük magunkat.

– árulta el Hegyi Ábel, dalszerző-gitáros.

Bár a zsűri véleménye megoszlott, a srácok úgy érzik, hogy minden kiadtak magukból ami bennük volt. Számukra ez a dal így állta meg a helyét, nagyon jól érezték magukat, nem maradt bennük semmi. Elégedettek magukkal.

Azt is végig gondolták, hogy a nagylemezükről pont ez az a dal, amit a legkevésbé dolgoztak volna át akusztikusba – mégis sikerült, hiszen a közönségszavazáson az est folyamán ők kapták a legtöbb pontot!

Karibi hangulat a színpadon!

Akik már egy ideje nyomon követik a fiúk munkásságát azok tudják, hogy a csapat neve a Tortuga nevű karibi sziget elnevezése. Ebből kifolyólag gondolták úgy, hogy ezen a vonalon maradnak és egy kicsit kiforgatják ezt a karibi-stílust. Eleinte megfordult a fejükben egy plusz hangszer bevonása, de végül elvetették az ötletet:

…úgy gondoltuk, hogy négyen tudjuk átadni a legjobban ezt a dalt. Szerintem ezt így teljesítettük.

– tette hozzá Hegyi Ábel.

A zsűriből Pély Barna volt az, aki talán a legjobban megértette a fiúk döntését és méltatta a zenekart. Barna elmondta azt is, hogy - saját tapasztalatai szerint - a karibi térségben valóban pont ilyen hangzással játszanak a helyi zenekarok és a nyíregyházi rockerek elődása ilyen formában is teljesen elnyerte a tetszését.

Két különdíjat is elnyertek

Az elődöntős dalok után díjátadás következett, a zsűri nevében Nagy Feró adta át „A Dal 2020 Felfedezettje" különdíjat, melynek nyertese a Petőfi Zenei Díj ezen kategóriájának díját is megkapta: a győztes a Tortuga lett!

Nagyon meglepett minket és tetszik, hogy egy szakmai zsűritől kaptuk ezt a díjat! Reméljük, hogy ez az elismerés kicsit a nagylemezüknek szól, és az egész zenekar eddigi munkásságának is egy dicséret ez.

– nyilatkozta a dalszövegíró.

Nincs megállás!

Nagyon köszönik a szavazatokat, külön jól esett nekik, hogy a közönségtől rengeteg szavazatot kaptak és lényegében nekik köszönhető, hogy elsőként jutottak tovább a döntőbe.

Nagyon nagy dolog, hogy már ebben az első négyben benne vagyunk, mindegy hogy hanyadikként.

Jelenleg azon agyalnak, hogyan tudják valamilyen plusz dologgal „felrobbantani a színpadot” – március 7-én a döntőben kiderül, milyen meglepetéssel készülnek.

Szeretnénk, hogy hallgassák a zenénket, jöjjenek a koncertekre – jelenleg ez a vágyunk! Ez az elsődleges cél!

Tavasszal a dalírás még a nagy feladatuk, az új lemezüket szeretnék megcsinálni és lesz pár fellépésük is (Nyíregyházán április 3-án), aztán a nyarat akarják majd „jobban megtolni”.

Idén először nem az Eurovízióra jutás a cél!

A korábbi évekkel ellentétben, idén a fődíj nem az eurovíziós részvétel, hanem - Magyarország legjobb dalát keresik - a nyertes 75 millió forintot fordíthat zenei karrierjére, és fesztiválszereplési lehetőségeket is kap.

A dalokat Vincze Lilla zenész, dalszerző, a Napoleon Boulevard EMeRTon-díjas énekesnője, zenepedagógus, énektanár; Apáti Bence táncművész, publicista, a Operettszínház balettigazgatója; Nagy Feró énekes, dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere; valamint Pély Barna Artisjus-díjas énekes-gitáros-zeneszerző véleményezi és pontozza.

Szavazzanak a Tortugára!

A Dal 2020 elődöntője folytatódik február 29-én szombaton, ahol kiderül, ki az a másik négy versenyző, akik részt vesznek A Dal 2020 döntőjén március 7-én.

A Tortuga zenekar legközelebb már csak a döntőben látható! Hálásan köszönik az eddigi szavazatokat, a döntőn is számítanak rá!