A NyírVV mindent megtesz azért, hogy városunk játszóterei és parkjai tiszták legyenek

A NyírVV mindent megtesz azért, hogy városunk játszóterei és parkjai tiszták legyenek
Fotó: illusztráció

Bár főleg nyárra igaz, de az év többi részében is probléma, hogy a játszótereket ellepik a szeméthegyek: üres és/vagy törött üvegek, kupakok, cigarettacsikkek, kiürült ételesdobozok és zacskók hevernek szanaszét a kicsiknek szánt területeken, Nyíregyházán.

Sokak észrevétele az, hogy a randalírozók főleg a játszótereken (pl. a Dob utcai) fordulnak meg, leginkább hétvégenként az esti órákban és az utánuk maradt szemétkupacok miatt másnap már nem tudnak a gyerekek tiszta, biztonságos környezetben játszani. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen látvány a városképet is rontja.


A másik kardinális probléma a hajléktalanokkal kapcsolatos: például a SZÜV épülete mögötti parkban szinte állandó jelleggel sok hajléktalan ember található, akik nemcsak szemetelnek, hanem egészségügyi dolgaikat is ott végzik el.

 

A NYÍRVV-t kérdeztük

 

A konkrét problémákat illetően szerkesztőségünk felkereste a NYÍRVV-t, és kérdéseinkre Dicső Péter közterület-kezelési igazgató úr válaszolt:

Természetesen mindennapi köztisztasági feladataink ellátása alatt mi is tapasztaljuk a fent leírt problémákat. Nyíregyháza város rendeletei alapján ma elvileg a város közterületein alkoholt fogyasztani tilos. Ennek betartását – mint hatóság – a Rendőrség és a Közterület-felügyelet jogosult ellenőrizni.

A belvárosban található, az éjszakai randalírozóktól erősebben „fertőzött” területek takarítását igyekszünk napi szinten ellátni, de azt nem állíthatjuk, hogy mindenhova odaérünk a kora reggeli órákban, hiszen jó pár ilyen helyszínt ismerünk mi magunk is. Csak hogy néhány példát említsek, ilyen a lakosság által is jelzett Dob utcai játszótér, a Dohány utcai játszótér, a Szabadság tér, a Pirosház belső udvarán található játszótér, a Luther tér, az Árok utcai tömbbelsőben található játszótér, a Bujtosi Városliget, Sóstón a Szódaház utcai játszótér, hétvégén a Búza tér, de még a Kertvárosban is a volt laktanya területén kialakított, új játszótér környezetében is, és ugyanilyen problémát okoz számunkra is a hajléktalanok által hagyott szemét a SZÜV mögött, az Országzászló téren, a Békeház környezetében, de akár a Kossuth téren is.
 

Takarítási feladatainkat a szűk belvárosból kifelé haladva tudjuk ellátni. Sajnos ennek következményeként fordulhat elő, hogy a városlakó korán reggel a munkába igyekezve még láthat szemetes közterületi részleteket a fentebb említett helyszíneken.”

A köztisztasági és közterület-fenntartási tevékenység tehát városunkban a NYÍRVV Nonprofit Kft. hatáskörébe tartozik. Az utak, járdák, buszmegállók és terek tisztán tartása érdekében a takarítást gépi és kézi erővel végzik. Ürítik a köztéri szemétszelencéket, valamint mossák és locsolják az említett területeket.