A nyíregyházi Varázslóképző Intézet vendégei voltak a Pitypang Tagintézmény óvodásai

A nyíregyházi Varázslóképző Intézet vendégei voltak a Pitypang Tagintézmény óvodásai
A nyíregyházi Varázslóképző Intézet vendégei voltak a Pitypang Tagintézmény óvodásai

A 2018. április végén indult ingyenes program keretében a 100 Éves Patika és A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Egyesület közös, interaktív foglalkozásokat szervez a nyíregyházi óvodás csoportok számára. A program koordinátora és aktív résztvevője az Egyesület elnöke, Nagy Szabina önkormányzati képviselő is.

Játékos mozgásfejlesztés mondókákkal, Nagy Szabina irányításával.

Csütörtökön a Gyermekek Háza Déli Óvoda Pitypang Tagintézményének óvodásai voltak azok a szerencsések, akik bepillantást nyerhettek a gyógyszertár és az orvosi rendelő kulisszái mögé. A vidám és tartalmas eseményről a patika így ír:

A Gyermekek Háza Déli Óvoda Pitypang Tagintézményének Katica, Őzike, Maci és Pillangó csoportja volt január 30-án, csütörtökön a 100 Éves Patika és Varázslóképző Intézet vendége. A huszonnégy gyermek bepillanthatott a mágusok mindennapjaiba, hiszen már érkezésükkor kaptak egy-egy nyelvlapocnak álcázott varázspálcát, majd miután megtanulták a megfelelő varázsigét, dr. Molnár-Katona Nikoletta gyógyszerész és bájitaltan tanár irányításával, valamint egy mozsár segítségével eltüntették a kristályos kámfort.

Az ovisok ezután három csoportra osztva vágtak neki a rájuk váró varázslatos kalandnak. A laboratóriumban, azaz a gyógyszertár boszorkánykonyhájában a száraz, repedezett bőr ellenszerét keresték – és meg is találták! Apró, fehér tégelyekbe zárták a citrom, a levendula és a menta esszenciájával elkevert csodakenőcsöt, ami gyógyír a hidegtől és széltől cserzett kezecskékre. A vizsgálóban, más néven a titkok kamrájában dr. Zajácz Tamás gyógyszerész és tapasztalt mágus várt a gyerekekre, hogy megmutassa nekik a varázslók eszköztárát, például a Szemfüles Sztetoszkópot, amivel még a vastag pulcsin keresztül is hallhatták egymás szívdobbanását, a PazarÉsPontos Pulzoximétert, ami az ujjukra csippentve kitalálta, mennyi oxigén van a vérükben. Mivel ügyesen felismerték az eszközöket, jutalmul kaptak egy-egy kesztyűlufit, amit maguk színezhettek ki. A váróterem is átalakult képzeletbeli tornateremmé, ahol Nagy Szabina a lábujjuktól a fejük búbjáig átmozgatta a kicsiket mondókázás és körjátékozás közben. A varázslatos délelőtt röntgenszem- és memóriagyakorlattal ért véget, az ovisoknak meg kellett találniuk a lefordított kártyák párját.

Reméljük, ha legközelebb gyógyszertárban vagy orvosi rendelőben járnak, eszükbe jut mindaz, amit a 100 Éves Patika és Varázslóképző Intézetben láttak-hallottak, és nem fognak félni a doktor nénitől, doktor bácsitól.

Cél, hogy a gyerekek ne féljenek!

Dr Zajácz Tamás gyógyszerész elmondta, hogy a kisgyerekek alapvetően félnek mindentől ami újdonság, ráadásul a rideg fehér orvosi rendelő nem tűnik túl barátságosnak ezért céljuk, hogy közelebb hozzák ezt a világot a gyerekekhez. Úgy érzi, ez abszolút sikerül:

„A gyerekek élvezik, direkt úgy vannak kitalálva a programok, hogy számukra érthető és játékos legyen. Mindig mosollyal és visszavágyódással mennek el, hogy majd még jönnek – általában így válunk el.”


Dr Zajácz Tamás a vérnyomásmérő működését magyarázza

Már többször előfordult az is, hogy félénk gyerkőcök érkeztek hozzájuk, de a sok érdekes feladatnak köszönhetően a körülbelül másfél óra végére ők is nyitottabbá váltak.

Akár a jövő gyógyszerészei is lehetnek!

A Gyermekek Háza Déli Óvoda Pitypang Tagintézményének vezetője, Éles Gizella is csak megerősíteni tudta dr Zajácz Tamás szavait:

„A gyerekek az óvodába tartó visszaúton a patikában szerzett élményeikről meséltek egymásnak. Minden eszköz nagyon tetszett nekik és lelkesen mondták el egymásnak, hogy ki milyen illatú krémet készített.”


Csoportkép a Pitypang Tagintézmény ovisairól

Az óvodában nem tudnak ilyen programot biztosítani, soha ilyen tapasztalatai még nem voltak a gyerekeknek, ez igazán különleges másfél óra volt a kicsik számára. Végre a gyógyszerész pult másik oldalát is megismerhették és ezek az élmények teljesen elbűvölték őket. Ráadásul a kedves gyógyszerészek nagyon könnyen megtalálták velük a közös hangot, mindenki belopta magát a gyerekek szívébe.

Nem mellesleg a jelenlegi tanuláshoz is passzolt a program, hiszen télen nem csak a télről, mint az évszak jellegzetességeiről tanulnak az óvodában, hanem arról is, hogyan kell bánni a testükkel amikor betegek: vitaminokat bevenni, sokat pihenni és most már valószínűleg a krémezés is a napi rutin része lesz…