A nyíregyházi kutyások nagy része betartja a kutyasétáltatáshoz kapcsolódó szabályokat!

A nyíregyházi kutyások nagy része betartja a kutyasétáltatáshoz kapcsolódó szabályokat!
A nyíregyházi kutyások nagy része betartja a kutyasétáltatáshoz kapcsolódó szabályokat!

Örök téma Nyíregyházán a kutyatartás, a kutyasétáltatás és persze a végtermék: a kutyapiszok. Jó hír, hogy alapvetően a nyíregyházi gazdik betartják az állatok közterületre vitelével kapcsolatos közösségi együttélés alapvető szabályait.

Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője nyilatkozott szerkesztőségünknek, mit tapasztaltak idén a szóban forgó témával kapcsolatban.

Nincs nagy változás

Bodrogi László elmondta, sem nagyon pozitív, sem nagyon negatív változásról nem beszélhetünk. Akadnak lakossági bejelentések közterületen „ott felejtett” kutyagumikról, de mire ők a helyszínre érkeznek, nyoma sincs az ügynek.

Zöldterületen vagy játszótereken szokták a lakosok jelenteni, ha mégis baj van, de egyre kevésbé tapasztalnak olyat, hogy ezek a területek valóban be lennének szennyezve.

Ha mi, közterület-felügyelők megjelenünk valahol, ott általában nincsenek ilyen problémák, a kutyatartók összeszedik a négylábú kedvenceik által ott hagyott csomagot. Szinte minden gazdi rendelkezik az erre a célra alkalmas zacsival. Ezen kívül pedig, ha valahol azt látjuk, hogy valaki a kutyáját szabálytalanul (póráz nélkül) sétáltatja, akkor intézkedünk vele szemben.

A felügyelők általában délutánonként járnak a lakótelepeken, kondiparkok környékén, illetve a játszótereken, de nem szoktak ilyen jellegű szabálytalanságokkal találkozni, hiszen a jelenlétük szabálykövetésre inspirálja a kutyasétáltatókat.

A városgondnok is hasonlóan vélekedik

Bordás Béla, Nyíregyháza városgondnoka is hasonlókat tapasztal:

A kutyával rendelkező lakosság túlnyomórészt jogkövető magatartást folytat, nem csak a kutyafuttatókban. Én nagyon sok olyan kutyást látok, akik viszik magukkal a gyűjtőt és abba beleteszik a kutyaürüléket. Akik rendszeresen hordják a kutyáikat sétálni, azoknál rendszeres a takarítás is. Aki viszont nem teljes mértékben elhivatott kutyás, azoknál szoktam látni, hogy ott hagyja ő is, amit a kutyája ott hagy. Ilyenkor – mivel erre lehetőségem van – én megszólítom a gazdit és megkérem, hogy szíveskedjék a kutyaürüléket összeszedni. Mindannyiunk érdeke, hogy a nyári hőségben – a légy és a fertőzések elkerülése végett – összeszedjék a kutyaürüléket.

Tény és való, hogy az egészségügyi kockázatokat is elkerülhetjük így nemcsak mi, emberek, hanem más állatkák is.

Ugyanakkor még egy dologra felhívja a lakók figyelmét Bordás Béla:

Vannak, akik a gyönyörű közterületen, a lakó-pihenő övezetekben a nagyobb értékű ingatlanok előtt a közterületet csodálatosan rendben tartják – akár öntözőberendezéssel vagy azzal, hogy rendszeresen nyírják a füvet. Ilyen nagyon sok van. Legutoljára a Sóstói úton, az egyetemmel szemben lévő területen lettem figyelmes arra, hogy egy kutyasétáltató ráengedte a kutyáját arra a csodálatos fűre. (Itt két ingatlantulajdonos teljesen egyedi mintára nyírja és gondozza a közterületet, amin öntözőberendezés is van.) Megálltam és az illető figyelmét felhívtam erre a helytelen viselkedésre. Hiszen egy jól nevelt kutyának jól nevelt gazdája van, aki vigyáz arra, hogy a kutyája ne menjen rá egy ilyen területre.

Pórázon sétálás.

Bár a városunk nagy részén nincs panasz a kutyásokra, sajnos Bordás Bélához még mindig érkeznek bejelentések Örökösföld, Törzs utcáról az otthagyott kutyaürülékek miatt, illetve ott egy mezőgazdasági területre is gyakran viszik kedvenceiket az emberek.

Nyaralók számára is üzent, amit az eddigi tapasztalatai mondatnak vele:

Ha nyaralásunk ideje alatt ismerősre bízzuk az itthon maradt kutyánkat, fontos, hogy oktassuk ki, mi a kutya területe, ahol el szokta végezni a dolgát – a kellemetlenségek elkerülése végett. Ugyanis az állatnak is van egy szokása, és szokásszerűen végzi a dolgát. Nagyon sok intelligens kutya van, meg lehet tanítani őket is sok mindenre, a kialakult szokásaikhoz tehát a vigyázói alkalmazkodjanak. Illetve ismét szeretném a figyelmet felhívni arra: nem lehet tudni, hogy egy kutyának esetleg milyen rejtett betegsége van, így amint lehet, azonnal szedje fel a kutyasétáltató a kutyus után maradt ürüléket.

A kutyáknak is vannak szokásaik, figyeljük meg, merre szeretik a dolgukat elvégezni, és alkalmazkodjunk hozzá.

A városgondnok azzal is érvelt, hogy a tiszta, virágos Nyíregyházához a kutyatartók legyenek szívesek járuljanak hozzá annyival, hogy a kutyapiszkot összeszedik kedvenc négylábú barátaik után.

Korábban a témában megjelent cikkünk tartalmazza az ehhez kapcsolódó jogszabályokat és a hátrahagyott kutyaürülék egészségügyi kockázatait is. A cikk itt található.