A Mozdulj Nyíregyháza! keretében is gyakorolható jóga a nyíregyházi férfiakat is meggyőzte

A Mozdulj Nyíregyháza! keretében is gyakorolható jóga a nyíregyházi férfiakat is meggyőzte
Fotó: Amy Goalen

Papp Edit több éve már, hogy a városi mozgásprogram kínálatában jógaórák keretében foglalkozik a mozogni vágyó lakossággal. Tapasztalatai szerint egyre több férfigyakorló jelentkezik be az óráira, és a lelkesedésük pedig akkor sem lanyhult, amikor már csak a képernyők előtt láthatták és hallhatták Edit instrukcióit. Cikkünkben olyan férfiak nyilatkoztak, akik hajlandóak voltak kipróbálni ezt a mozgásformát, és annyira bejött nekik, hogy azóta abba sem akarják hagyni!

A jóga nem csak nőknek szól, sőt! Ha sikerülne visszautazni az időben, meglepődnénk azon, ha látnánk: a jógát elsősorban férfiak gyakorolták! Papp Edit egy kis történelmi előzménnyel készült az olvasók számára:

A jóga az ősi Indiában mindenekelőtt nem a tömegeknek szólt: minden jógi csupán néhány tanítványnak adta tovább tudását, az indiai emberek többsége sosem került közvetlen kapcsolatba a jóga tanításaival. És persze a jógik mind férfiak voltak. Ahogy a tanítványok is. A jóga pedig évezredeken keresztül az ashramok kolostorai és ezen kiválasztott férfiak titka maradt. Mivel a szerzetesek tapasztalatai szerint a jógagyakorlás nagyszerűen segítette az egészség megőrzését, a szervezet munkabírásának fokozását és a testi teljesítőképesség fejlesztését, egy idő után nyilvános jógaiskolákban is tanítani kezdték a jógát az úgymond világi fiataloknak. Pontosabban csak a világi fiatal fiúknak. Ezek a jógaiskolák aztán felkeltették a modern műveltségű indiai orvosok, szakemberek érdeklődését.

Ősi szobrok bizonyítják, hogy a jógát már ismerték és gyakorolták © Sutrajournal Fotó: lifegate.com

Bombayben és több más indiai nagyvárosban úgynevezett tudományos jógakutató intézetek nyíltak, hogy megvizsgálják a különböző jógagyakorlatok hatását az emberi szervezetre és tudatra. Ezáltal a századforduló elején megismerkedtek a jógával a Távol-Keletre, Indiába, Tibetbe utazó európai kutatók is és könyveket, tudósításokat írtak róla. Ezeknek és pár utazó jógamesternek köszönhetően a huszadik században indult világhódító útjára a jóga Észak-Amerikában és a nyugati országokban. Ekkor találkozhattunk vele végre mi, nők is.

Erő és dinamika

Sok férfi azt mondja: „Nem vagyok elég rugalmas, hogy jógázzak.” Pedig ez pont olyan, mintha azt mondanánk: „Nem vagyok elég erős, hogy súlyokat emelgessek.”

Fotó: Amy Goalen

A jógapózok segítik lenyújtani, ugyanakkor megerősíteni a testet – van bennük erő és dinamika. A jógától hajlékonyabb, könnyedebb és sokkal erősebb lesz a test, anélkül, hogy tönkretenné.

A férfiak egyre nyitottabbak

Egyre több férfi jelenik meg a csoportfoglalkozásokon, illetve az online órák visszajelzései alapján is elmondható, hogy már ők is nyitottabbak. Szemmel láthatóan örömmel jógáznak, és egyre könnyedebben mozognak, az órák után pedig teljesen kisimulva távoznak. A korosztályi skála 16-75 év között mozog. Ez nagyon jó jel, mert a fiatalok megelőzik a gerincproblémákat, megalapozzák az egészséges és fitt felnőtt- és öregkort.

Papp Edit saját tapasztalata az, hogy a férfiak körében egyre népszerűbb a jóga. Fotó: Kovács György

Egész családok is jógáznak együtt, ez pedig tökéletes minta a szülőktől a gyermekek felé.

Sportok mellé kifejezetten ajánlott

A férfiaknak nagyon fontos a sport az életükben. Ahhoz, hogy sokáig sérülésmentesen sportolhassanak, legyen szó teniszről, fociról, futásról vagy bármi másról, szükséges, hogy az izmok és ízületek jó állapotban legyenek. Ehhez a jóga kitűnő választás, nem beszélve annak stresszoldó és nyilvánvaló egészségmegőrző hatásáról.

Fotó: Skill-Yoga.blog

Tapasztalatok, vélemények férfiaktól

„Eleinte szkeptikusan álltam a jógához, mellette egy kicsit kínosnak is éreztem magam fiúként. Viszont ezek az érzések már az első alkalom után eltűntek és felváltotta őket az elégedettség. A jóga rengeteg mindent adott nekem és semmit sem vett el. Segített felépülni a sérülésemből, ezek mellett hatalmas mobilitást szereztem, amely alkalomról alkalomra csak bővült. A mindennapokban is nagy szerepet játszott. Nagyobb lett az önkontrollom, az önbizalmam és jobban értékeltem az élet nyújtotta lehetőségeket. Sportolóként igencsak hasznosnak érzem a rendszeres jógázást, mivel véleményem szerint csak nyerni lehet vele még férfiként is.”

/P. Márton, Nyíregyháza/

Fotó: Skill-Yoga.blog

 „A jógát táncosként kezdtem el 10 éve. Szükségem volt egy kilazító mozgásra. Nem gondoltam, hogy olyan mélyen beégő mozgás lesz az életemben, ami azóta is kísér. Kilazítás és lelki kikapcsolás egy tökéletes módja. Mozgás, ami testre és lélekre hat. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Ja és volt olyan óra, ami után azt éreztem, olyan izmom is meg van mozgatva, amit ritkán használ egy férfi.”

/K. Sándor, Nyíregyháza/

„A jóga számomra egybeölti a fizikai és mentális kontrollt. A gyakorlatok fokozott figyelmet, összpontosítást, fegyelmet igényelnek. Az „itt és most” megvalósul.”

/P. Levente, Nyíregyháza/

„Nekem elsősorban megnyugvást, helyre rendeződést jelent a jóga. Akármilyen feszülten érkezem az órára, elmúlik a feszültség. Egy foglalkozás után a kis dolgoknak is tudok örülni, visszatérek a jelenbe, élvezem, örülök az életnek, jól érzem magam a bőrömben. Ez a hétköznapokban kevésbé sikerül, de a jóga meghozza ezt a hatást. A koncentrációban, figyelemösszpontosításban is segít, valamint távolabb kerülni a modern élet káros hatásaitól.”

/G. Róbert, Nyíregyháza/

Fotó: rhone.com

„A jóga elsődleges hatása számomra a napi-heti dolgok kikapcsolása, elengedése arra a kis időre, amíg a matracon vagyok. Semmi mással nem foglalkozni, csak a belső érzéseimmel, amiket a testem ad vissza válaszként abban a pózban, amiben éppen vagyok. Azt vettem észre, hogy segíti a csapatmunkát és az emberi kapcsolatokat (sokkal lazábban tudom a sok felesleges dolgot kizárni az életemből), fejleszti a fegyelmet és az önkontrollt, a koncentráció és a hatékonyság is jobb lett. Nagyon jó hatása van az ízületeimre és az izmokra.”

/T. József, Nyíregyháza/

Fotó: Amy Goalen

A jóga tehát már a nyíregyházi férfiak körében is egyre népszerűbb! Azok, akik szeretnének legalább ilyen pozitívumokat elérni a mindennapjaikban, csatlakozzanak minden szombat reggel az online jógához, amelyet a Mozdulj Nyíregyháza! hivatalos közösségi oldalán, élőben gyakorolhatnak Papp Edit jógaoktató, jógaterapeutával.