A kulisszák mögött: csak hét napig élt, de a csodájára jártak

A kulisszák mögött: csak hét napig élt, de a csodájára jártak
A kulisszák mögött: csak hét napig élt, de a csodájára jártak

A lepkék­  – általában véve – szépek, színesek, kecsesek és törékenyek. Szeretjük nézni őket, hiszen látványuk megnyugvást ad, a szabadságot szimbolizálják. Futótűzként terjedt a Nyíregyházi Állatpark újabb jövevényének, az atlaszlepkének a híre is, ami ugyan csak hét napig élt, mégis sokan a csodájára jártak.

 

Szinte már megszokhattuk, hogy folyamatosan bébi­bumm van a Nyíregyházi Állatparkban és nem telik el úgy hónap, hogy ne mutassanak be egy újabb különlegességet. Így volt ez az elmúlt héten is, amikor kikelt a világ legnagyobb lepkéje, az atlaszlepke. Aki pedig kíváncsi volt rá, az hét napig az állatpark Zöld Piramisában is megtekinthette.

Különleges és látványos

A Nyíregyházi Állatpark törekszik arra, hogy ne csak a ritka gerinceseket, de a különleges gerinctelen állatokat is bemutassa az ide érkezőknek. Jelenleg is a kulisszák mögött számtalan érdekességet keltetnek ki, amelyek közül most az egyik leglátványosabb rovar a világ legnagyobb lepkéje, az atlaszlepke volt. Fekete Andortól, az állatpark vezető állatgondozójától megtudtuk, a lepkék bábállapotban érkeztek a Nyíregyházi Állatpark Terrárium részlegébe Modróczki Tibor és Tóth Róbert lepketenyésztők jóvoltából, egy kezdődő együttműködés részeként.

Gondosságot igényelt

– Az atlaszlepke-bábok átlagosan három hét alatt kelnek ki, de ezen időtartam alatt (is) nagy gondosságot igényelnek. Figyelnünk kellett főleg a hőmérsékletre, de a páratartalomra is – utalt vissza az előzményekre. – Az idei év változékony időjárása azonban különlegesen megnehezítette a dolgunkat. 32 fokos melegre és 80 százalékos páratartalomra volt szükség. Szerencsés helyzetben voltunk, mert a mi bábjaink a fajon belül is a legnagyobb változatból származtak, így a kifejlett lepkénk megközelítette a 26 centiméteres szárnyfesztávolságot. Igazi óriás volt. A báb kelése az éjszakai vagy kora hajnali órákban történhetett, így reggel már egy gyönyörű kifejlett példány várt bennünket, mikor a reggeli rutin részét képező bábellenőrzésre beléptem.

Már csak a szaporodással törődött

– A hatalmas lepkék hernyói 35–45 nap után bábozódnak be, és egy hónap alatt annyi táplálékot fogyasztanak, ami egész életükre elegendő, hiszen a kifejlett rovarnak nincs szájszerve, így képtelen élelmet magához venni. A kifejlett atlaszlepkék így mindössze egy hetet élnek, a mi lepkénk is tartotta magát az irodalmi adatokhoz 7 napos élettartamával. A faj egyedei kifejlett korban egyébként már csak a szaporodással törődnek. Ilyenkor szájszerv híján a hernyókorban felhalmozott tartalékokból élnek. Az atlaszlepke különlegességét tehát az adja, hogy rövid élettartama miatt csak ritkán mutatják be állatkertekben.

Minden életszakasznak megvan a maga szerepe

Az élőlények életében minden életszakasznak megvan a maga szerepe. Hernyóként annyit eszik, amennyit csak tud és tartalékot gyűjt. Bábként felkészül és átalakul. Lepkeként pedig szaporodva gondoskodik a következő nemzedékről és a faj fennmaradásáról.

Lepkebemutatót terveznek

– Számunkra a személyes kihívást az jelentette, hogy a Nyíregyházi Állatpark ízeltlábú háttértenyészete éppen kialakulóban van. Az ilyen állatfajok bemutatása egyébként nem igényel nagy erőfeszítéseket, fontosabb a tartós, precíz gondosság nevelésük során.

Az állatpark hosszabb távú céljai között szerepel egy lepkebemutató létesítése, ahol hosszabb életű színes nappali lepkék világát tervezik megismertetni látogatóikkal.