A kerékpározásnak méltó elismerés jár – Ma van a kerékpározás világnapja!

A kerékpározásnak méltó elismerés jár – Ma van a kerékpározás világnapja!

Két évszázad óta egyszerű, megfizethető, megbízható, tiszta és környezetbarát közlekedési eszköz a kerékpár.

 

2018 óta június 3-án ünneplik a kerékpározás világnapját, pedig a közel két évszázados múltja alatt rengeteg átalakuláson ment át.

Az Egyesült Államokban azzal a javaslattal álltak elő néhány évvel ezelőtt, hogy a kerékpározásnak méltó elismerés jár. Többek között ezeket az érveket hozták fel a világnap mellett: a kerékpár egyediségét, hosszú élettartamát és sokoldalúságát emelték ki, amely két évszázad óta egyszerű, megfizethető, megbízható, tiszta és környezetbarát fenntartható közlekedési eszköz.

Az Európai Kerékpárosok Szövetsége és a Kerékpáros Világszövetség örömmel vették tudomásul, amikor az ENSZ Közgyűlése 193 tagállam egyetértésével elfogadták ezt az indítványt. Felkérték az összes tagállamot, hogy ünnepeljék és ösztönözzék az embereket a kerékpár világnapjának ünneplésére ezen a napon. A nyilatkozat arra buzdítja a tagállamokat, hogy fordítsanak különös figyelmet a bringák fejlesztési lehetőségeire, és vonják be a kerékpárt a nemzetközi politikai programokba is.

Az Egyesült Államokban élő Leszek Sibilski professzor javaslatára egy emblémát is létrehoztak, hogy összefogja a világ kerékpárosait ezen a napon. Türkmenisztán és további 56 ország támogatásával megalkották a kerékpározás világnapjának egyedi logóját. Különböző típusú kerékpárosokat ábrázol, akik a világ minden táján bringáznak. A legfontosabb üzenet az, hogy a kerékpár az egész emberiség része és az egész társadalmat szolgálja.

Forrás: bringazas.hu

Nyíregyházára jön a Tour de Hongrie!

Nyár végén rendezik a Tour de Hongrie kerékpáros versenyt, melynek része lesz Nyíregyháza is!

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség a koronavírus-járvány miatt átdolgozta idei versenynaptárát, amelyben augusztus 29-től szeptember 2-ig szerepel a Tour de Hongrie. A nemzetközi elitmezőny Nyíregyházát is érinti majd, azonban nemcsak ekkor érkeznek versenyzők a szabolcsi megyeszékhelyre: augusztus 26. és 28. között háromnapos magyarországi ifjúsági világkupa-viadalt rendeznek, nyíregyházi központtal.

További részleteket megtudhatnak korábbi cikkeinkből, itt és itt.