A Jósa András Múzeum régészeti osztálya a Fokos utcai épületbe költözik

A Jósa András Múzeum régészeti osztálya a Fokos utcai épületbe költözik
A Jósa András Múzeum régészeti osztálya a Fokos utcai épületbe költözik

Az ablakon adogatják a régészeti leletekkel teli dobozokat. Már javában zajlik a Jósa András Múzeum régészeti osztályának költöztetése a Fokos utcára. A közművelődési intézmény legnagyobb részét a régészeti gyűjtemény teszi ki, amely között vannak csontok, cserepek, kardok, edények és kövek is.

Csaknem 10 000 dobozban vannak a régészeti leletek

Ezek a leletek 15 év alatt különböző építkezések során kerültek elő a föld alól. Csaknem 10 000 dobozban, több mint 200 négyzetméteren tárolták eddig a múzeum falai között. Nagyon nagy odafigyeléssel és precizitással készítették elő a költözést a múzeum szakemberei, hogy ne keveredjenek össze az anyagok.

Dr. Körösfői Zsolt, a Jósa András Múzeum régészeti osztályvezetője elmondta:

A költözés előtt az anyagokat elő kellett készíteni. A kolléganők ellenőrizték a dobozokat, hogy megbírják-e a költözést vagy sem, illetve szigorú rendben vannak téve az anyagok. Ez azt jelenti, hogy az előkerülésük éve, a lelőhelyük és az objektumszámuk alapján, ezért nagyon fontos, hogy ne keverjük össze az anyagokat. Ahogy eddig elő tudtuk venni a kutatásokhoz, azt szeretnék, ha az új helyükön meg tudnánk ezt valósítani.

Az évek óta kapacitáshiánnyal küzdő intézmény fellélegezhet, mert a földszinten, tehát a mostani régészeti raktár helyén a költözés után újabb kiállítótermet szeretnének berendezni, ami a látogatók számára már könnyebben megközelíthető lesz. A múzeumban eddig egy nagy teremben voltak bepakolva a leletek, az új helyen pedig már 5 helyiségben kapnak helyet a felbecsülhetetlen értékű régészeti anyagok.

40 százalékkal kapnak nagyobb területet

Így 40 százalékkal nagyobb helyet kap a gyűjtemény, amelyet továbbra is a tudomány, az oktatás és a közművelődés szereplői számára szeretnének hozzáférhetővé tenni.

Bár az épület teljes felújításával még nem végeztek a szakemberek, de már egy teremben el tudták kezdeni a költözést.

Ablakcserék történtek, a temperáló fűtéshez klímaberendezést szereltünk fel, a síneknek is előkészítettük a területet. A villany vezetékelése miatt a falakat ki kellett javítani. A költözés előtt ezeket a munkálatokat kb. másfél hónappal megkezdtük. Jelen pillanatban úgy állunk, hogy a teljes költözést május 10-ig meg kell, hogy ejtsük

– hangsúlyozta dr. Körösfői Zsolt, a Jósa András Múzeum régészeti osztályvezetője.

Egy régészeti bázist szeretnének kialakítani

A Jósa András Múzeum legfőbb célja, hogy egy régészeti bázist alakítsanak ki a Fokos utcai épületben. Kitelepítenék a teljes régészeti osztályt és a restaurálási csoportot is. Illetve még a múzeumban található további 4 teremből is ki tudják költöztetni a régészeti leleteket, így a Benczúr téri épületben még több hely szabadulna fel, ezáltal még több kiállítótermet tudnának megnyitni a látogatók számára.

Kapcsolódó galéria

Költözik a régészeti osztály