A hűvösebb idő beköszöntével fontos az autót a téli üzemre felkészíteni

A hűvösebb idő beköszöntével fontos az autót a téli üzemre felkészíteni

Elkezdődött a téli gumiabroncs cseréjének szezonja. Fontos kiemelni, hogy a gépjármű téli felkészítése nem csak a gumicseréből áll. A hűvösebb idő beköszöntével érdemes ellenőrizni az ablaktörlők, a fékek és az akkumulátor állapotát is.

A biztonságos közlekedés érdekében az autókat is fel kell készíteni az évszakváltásra, minden évben még időben, az ősz elején. Ez az őszi-téli átállás viszont nem csak az abroncsok cseréjéből áll. A négy évszakos gumik kompromisszumos megoldást jelentenek. Elsősorban azoknak a sofőröknek ajánlják, akik a szélsőséges időjárás alatt nélkülözni tudják az autójukat, tehát sem a 40 fokos melegben, sem nagy hóesésben nem használják, mondta Magály Péter, a MARSO szakembere. A gumiabroncs cseréjét azért is javasolják, mert akár egy komolyabb koccanást is könnyebben el lehet kerülni vele. Aki teheti, minél hamarabb foglaljon időpontot – erre hívják fel a szakemberek az autótulajdonosok figyelmét, még a fagy és hóesés előtt. A téli abroncsok összetétele más, mint a nyárié, ezért is fontos ezeket lecserélni.

Magály Péter, a személyautó gumiabroncs üzletág képviselője elmondta:

„Ami alapvetően különbség egy nyári és egy téli abroncs között, az a mintázat és a keverék-összetétel. A téli gumiabroncs bordázata sűrűbb, ami elsősorban a kapaszkodóképességét javítja az abroncsnak, illetve az autónak havon és jeges útfelületen. Az összetételében is más, mert egy sokkal puhább keverékről beszélünk. Ez pedig az abroncsnak a rugalmasságát eredményezi a rideg körülmények között.”

A magyar autós társadalom jelentős része már rendszeresen lecseréli az abroncsokat évszakváltás előtt, annak ellenére, hogy kötelező törvényi szabályozás jelenleg nincs rá Magyarországon. A szezon már elkezdődött, a szakemberek október végére, november elejére várják a csúcspontot. A témában a rendőrség is évről évre felhívja az autósok figyelmét, hogy a nyári gumiabroncs 7 Celsius-fok alatti hőmérsékletnél megkeményedik, nem tapad megfelelően és – függetlenül az aszfalt nedvességétől – csúszóssá válik, ezért javasolt jó minőségű, 3 évnél nem öregebb téli gumiabroncsra cserélni. 

Kapcsolódó galéria

Téli gumiabroncsra való átállás