A hajszínváltás örök, de ki vállalja be őszülő haját? Nyíregyháziak válaszolnak a témában

A hajszínváltás örök, de ki vállalja be őszülő haját? Nyíregyháziak válaszolnak a témában
Magyar hölgyek, akik vállalják őszülő hajkoronájukat (Fotó: Hivert Daniella)

Megújulási igény, sématörés, figyelemfelkeltés... mi lehet az oka, hogy egyre többen vállalják fel fehéredő hajkoronájukat? Nyíregyháziakat kérdeztünk, köztük egy innen származó önismereti tréner is megszólalt a témában.

Napjainkban egyre univerzálisabbá kezd válni a hajfestés. Egyre könnyebbé válik egy külső dolgot változtatni magunkon, mint egy belső tulajdonságot – tehát ez egy kényelmes, gyors változás.

Soltész Ian városunkból származó önismereti tréner. Szerkesztőségünknek már korábban is adott interjút az érzelmi intelligencia (EQ) fejlesztésével kapcsolatban, most az ősz haj népszerűségéről kértük ki az ő véleményét is.

A hajfestés egyre nagyobb divatját éljük

Bár a hölgyek esetében már évek óta divat hajkoronájuk festése, egyre több férfi is kedvet kapott már ehhez a szokáshoz. A fiatalokra is kezd jellemzővé válni hajszínük megváltoztatása, ez náluk inkább csak hóbort.

Elsősorban külföldieknél és főleg a tiniknél látszik, hogy már a neon színek hódítanak, ezeket leginkább videóklipekben láthatjuk. Az sem ritka, amikor egy sztár az egyik klipjében neon rózsaszín hajjal jelenik meg, egy másikban pedig már szőke, de amikor Hollywood vörös szőnyegén kell végigvonulnia, akkor egy újabb hajszínnel lepi meg a közönséget.

Sztárok, akik megmutatják, hogyan kell viselni a neon színeket: Kim Kardashian, Kylie Jenner és Cardi B. Fotók: Instagram.

Mivel a média által sok ilyen gyors, intenzív változásra figyelhetünk fel, ez is egy oka lehet annak, hogy sokan a hajszínük megváltoztatásán keresztül próbálnak üzenni valamit a külvilágnak, például megújulást vagy sématörést.

A hajszínváltás egy tudatos sématörés is lehet

Manapság egyre több embernek válik fontossá, hogy folyamatosan érdekes, izgalmas, vagy akár kiszámíthatatlan legyen. Ennek egyik eszköze lehet valamilyen külső változtatás.

Soltész Ian bár még nem őszül, de ő maga is szokta változtatni a hajszínét és a formáját is, amiben profi fodrász segít neki.

Soltész Ian is szereti változtatni hajának stílusait. Fotó: Soltész Ian.

„Nálam ez egy tudatos sématörés volt, egy megszokott dolgot ki akartam venni az életemből. Ez azért jó, mert segít a megújulásban. A változás egyik szimbólumának tartom magamat” – nyilatkozott Ian.

Köztudott, hogy egy megújuló élethelyzetet is szimbolizálhat a hajszínváltás (egy nőnél lehet például szakítás), de jele lehet még valamilyen (tudati) szintlépésnek vagy életmódbeli változtatásnak.

Mi a helyzet az ősz haj takarásával vagy felvállalásával?

Egy új hajszín kipróbálása vagy az őszülő haj felvállalása azt is jelentheti: „Merek valami újat kipróbálni, beleugrok ismeretlen szituációkba.” – igen, sokszor ez (vagy ennyi) kell ahhoz, hogy bátrak legyünk és képessé váljunk akár a komfortzónából is kilépni.

Mivel naponta látjuk megújult külsőnket a tükörben, ezért akár önhipnózisnak is fel lehet fogni, ami a tudatalattiban ilyenkor végbemegy. Aki takarja ősz hajszálait egy természetes színnel, annak mentális értelemben pozitív hatása lehet, hiszen egy fiatalos, mosolygó arc köszön vissza a tükörben.

„Egyénfüggő, ki hogyan éli meg az őszülését. Sokan más színt ráfestenek, de olyan is akad, aki még jobban kifehéríti, mert azt tartja szépnek. Van, akinek ez az imázs része, szerencsére sokan nagyon jól tudják a karakterükhöz illeszteni őszülő tincseiket – és nem csak a nők.”

George Clooney karakteréhez pont illik az őszülés. Sok nő szerint kifejezetten macsó, mióta őszül. Fotó: internet.

Soltész Ian tud olyanról, amikor valaki a halálfélelme miatt festette be más színre fehéredő haját, ezért szeretné megjegyezni, hogy az őszülés és a hosszú élet között nincs összefüggés! Tehát aki hamar őszül, az nem hal meg hamarabb. Ez pusztán genetikai adottság, kinek hogyan változik meg a haja kora előre haladtával.

De bármilyen más motiváció is lehet a háttérben, megfelelési kényszer (pl. a divattal együtt haladni) vagy figyelemfelhívás is.

Szimbolikus értelemben az őszülő haj a dominancia színe, de a kopaszság is ezt jelenti. Ha megfigyelünk egy-egy mesét vagy filmet, láthatjuk, hogy sok főgonosz ősz vagy kopasz – tette hozzá Ian.

Kriszta büszkén vállalja hajkoronáját

A Nyíregyházán élő Kriszti évekig festette a haját, de nemrég pálfordulás történt nála ez ügyben, és ma már büszkén vállalja ősz haját!

„Tíz éve jelentkeztek nálam először ősz tincsek. Akkor még egészen jól el lehetett fedni hajfestékkel, de az utóbbi időben olyan mértékben őszült a hajam, hogy már nagyon látszott a lenövés. Ez rendezetlenséget mutatott, így úgy döntöttem, hogy lenövesztem, és meglátjuk, milyen eredeti színében a hajam.”

Egy próbának indult, véglegessé vált. Kriszti úgy döntött, ősz marad! Fotó: saját.

Azt is hozzátette, hogy a kíváncsiság és a kényelem vezérelte eleinte a döntésében, később már inkább érdekességnek fogta fel.

„Fontos volt helyre tennem magamban, hogy az életkorom nem a hajszínemtől függ. Bizonyos kor után már nem az fog fiatalon tartani, milyen a hajam színe. Az idő telik, én pedig megbékéltem a korommal és azzal, ami ezzel együtt jár.”

Ma már annyira tetszik neki a természetesen ősz haja, hogy egy kicsit lázadásnak is felfogja ezt a viseletet: „Miért ne legyek más?” Azóta a sminkjét és a ruháit is másképpen válogatja össze, hogy ősz hajkoronájával minden harmonizáljon. Nagy megerősítést jelentett neki, amikor az interneten nézelődött és rájött, hogy sokaknak – köztük sztároknak is – milyen jól áll a szürkülő/fehéredő haj. Ez megerősítette benne a változásra való igényét.

Híres nők, aki vállalják azt, ami a korukkal jár. Nagy megerősítés volt ez Krisztának is, hogy bevállalja őszülését. Fotók: internet.

Ez a megújult belső harmónia magával hozta azt, hogy felfigyeltek gyönyörű hajára – bár nem ez volt a célja. Környezetében már többen fontolóra vették, hogy megpróbálnak a természetesség felé fordulni és ledobják a hajukról a kemikáliákat.

„Édesanyámnak gyönyörű, ezüstösen csillogó haja van. Úgy látszik, hogy szerencsére örököltem tőle, ezért büszkén vállalom az őszülést. Ha nem lenne ilyen szép, valószínűleg továbbra is inkább festetném” – vallotta a negyvenes évei végén járó Kriszta.

Férfiak és az őszülés – hogyan viselik ők?

A nyíregyházi Csaba, saját elmondása szerint 25 éves kora óta őszül.

Csaba apai ágon örökölte korán őszülő haját. Fotó: saját.

„Ez egy genetikai adottság, amit édesapámtól örököltem. Az ő haja már szinte teljesen fehér. Nem kerítettem nagy feneket a dolognak, elfogadtam, ami történik. Egyre fehérebb a hajam, pedig még csak most kezdtem a negyvenes éveimet” – nyilatkozott Csaba, aki sosem festette a haját.

Ellenben Józseffel, aki már közel van a hetvenhez, de nála csak az ötvenes évei végén kezdődött az őszülés. Egyszer kipróbálta a hajfestést:

„Egyszer kíváncsiságból kipróbáltam, milyen lehetek újra sötét hajjal. Annyira nem állt jól, túl sokat nem fiatalított, így inkább maradtam az őszülő hajamnál. A családom szerint egyébként is jól áll” – nyilatkozta József.

Merj őszülni!

„Az ősz hajszálaim mutatják, mennyi mindenen mentem keresztül, és mi mindent küzdöttem le vagy oldottam meg – mondja Dia. – Most már büszke vagyok rájuk, és békében élek önmagammal.” (Forrás: WMN)

Tavaly egy kampány indult hazánkban „Merj őszülni” néven. Olyan magyar nők kezdték ezt megalapozni, akik úgy vélik, felesleges rejtegetni „az igazságot”. Ezért egy (remélhetőleg nagyobb) közösséget alkotva, ma már az utcán is egymásra mosolyogva erősítik: merd vállalni, ami megtörténik!