A desszertverseny vigaszdíjasa, Tomasovszki Ágnes nem csak a tortakészítésben remekel!

A desszertverseny vigaszdíjasa, Tomasovszki Ágnes nem csak a tortakészítésben remekel!
A vigaszdíjas sütemény. Fotó: Sándorné Tomasovszki Ágnes

A Nyíregyháza MJV közösségi oldalán közzétett fotópályázaton, a beküldött fotók és receptek közül, több ezer szavazat alapján megtaláltuk városunk „legkedveltebb” édességeit! A szoros versenyben a képzeletbeli dobogó harmadik fokára ketten is felállhatnának! Az egyik befutó Tomasovszki Ágnes a fehér csokis mascarpone szeletével. Vele készítettünk interjút.

Június 11-én éjfélkor, a szavazás lezárásának pillanatában szinte ugyanannyi szavazat érkezett Cselényi Józsefné Marianna egyedi tortájára és a Sándorné Tomasovszki Ágnes által beküldött fehér csokis mascarpone szeletre.

A játék során Marianna desszertje tűnt esélyesnek a harmadik helyezés betöltésére, de az utolsó szavazási nap éjjelére hirtelen utolérte őt Ágnes finomsága, másfél ezer szavazattal a végén, akit támogatónk – vigaszdíjként – családi állatparki belépővel lepett meg.

A jó példa ragadós

Otthonról hozta a sütögetés „mesterségét” Sándorné Tomasovszki Ágnes, aki úgy nőtt fel, hogy édesanyja gyakran sütött-főzött, és 65 évesen még mindig megteszi ezt!

A nutellás csokitorta minden eleme Ágnes munkáját dicséri! Fotó: Tomasovszki Ágnes

Bár Ágnes csak pár évvel ezelőtt kezdett intenzívebben sütni, a család nagyon örül ennek az új hobbinak. Éppen a férjének készítette születésnapi tortáját, amikor sikerült telefonon interjút kérni tőle:

„Lassan öt éve, hogy első kisfiam megszületett, utána kezdtem el kikapcsolódásképpen foglalkozni különböző finomságok elkészítésével. Kiflit, zsemlét, pogácsát, mindenféle péksütiket szívesen sütöttem és sütök azóta is, illetve Kristóf kisfiam kedvencét is, a muffint. A tágabb családnak a habos-krémes sütemények a kedvenceik, főleg a csokoládésak az abszolút befutók. ” – mesélte lelkesen Ágnes, aki most ismét várandós, így több időt tud szentelni ennek a tevékenységnek.

Ez nem más, mint egy túró rudi és oreo torta – kettő az egyben! Fotó: Tomasovszki Ágnes

Emlékezetből is alkot!

Új receptek felfedezésére örömmel használja az internet adta lehetőségeket, illetve ha egy számára addig ismeretlen édességet fogyaszt, utána emlékezetből próbálja kitalálni és megcsinálni azt. Így készült el korábban a fehér csokis mascarpone szelet is:

„A munkahelyemre hoztak be egyszer egy ilyesmi ízvilágú süteményt, ami nekem nagyon ízlett, ezért szerettem volna kikísérletezni. Végül megalkottam és mindenkinek annyira ízlett, hogy ezzel pályáztam a nyereményjátékra.”

Íme a recept: 

Fehér csokis mascarpone szelet

Hozzávalók

Tészta:
· 2 ek. cukrozatlan kakaópor
· 2 db M-es tojás
· 6 dkg vaj
· 20 dkg porcukor
· 2 nagy ek. méz
· 2 mokkás kanál szódabikarbóna
· 1 ek. rum vagy rumaroma, de ez elhagyható
· 40-45 dkg liszt
Krém:
· 2 tábla fehércsokoládé
· 500 g mascarpone
· 90 g porcukor
· 1 vaníliáscukor vagy 1 ek. vaníliaaroma
· 5 dl habtejszín
Díszítés: étcsokoládé
Elkészítés:
Tészta: A tészta hozzávalóit a liszt kivételével gőz felett összekeverjük. Hozzágyúrjuk a lisztet, majd 4
részre osztjuk. Egyesével vékonyra kinyújtjuk a lapokat és 36*24 cm-es tepsi hátulján 175 0 C-os
sütőben megsütjük, és még melegen kettévágjuk a lapokat.
Krém: A 2 tábla fehércsokoládét gőz fölött megolvasztjuk. A mascarpone-t a porcukorral és a vaníliás
cukorral vagy aromával összedolgozzuk. Ehhez keverjük a megolvasztott csokoládét, majd ezt a
felvert tejszínhabhoz adjuk.
Összeállítás: A lapokat megkenjük a krémmel és minden krémréteg tetejére reszelhetünk étcsokoládét. A tetejére is krém kerül és reszelt csoki. Másnap szépen szeletelhető, de legalább pár órát érdemes várni, hogy megpuhuljanak a lapok a krémtől, már ha kibírjuk várni.

Ágnes azt is hozzátette, nem gondolta volna, hogy pusztán egy kép (és egy recept) alapján ennyi kattintást begyűjthet. Számára ez hatalmas meglepetés volt, és alig várják, hogy elmehessenek az állatparkba.

Kristóf mindig valamilyen különlegességet fog kapni a születésnapjára! Ez egy nutellás-gesztenyés csokoládétorta. Fotó: Tomasovszki Ágnes

Jövőbeli tervek

További terveit illetően elmondta, hobbi-szinten megmarad nála a sütés, hiszen férje és kisfia is imádják a saját készítésű kifliket és zsemléket is, amelyekkel gyakran megajándékozza őket.

Isteni szezámmagos kifliket is készít! Fotó: Tomasovszki Ágnes

Ezenkívül célja, hogy sok minden mást is elkészítsen, amit még korábban soha, ilyen például a macaron, ami nagyon tetszik neki.

Hálás azért, amiért a nővére meginvitálta őt a játékba! Sokak gratulációja mellett pedig a kisfia szívhez szóló dicséretét is örömmel emlegeti:

Hát Anya, Te nagyon ügyes vagy!

Ehhez a szép eredményhez szerkesztőségünk is gratulál és további sok sikert kívánunk a sütögetéshez!