A Családbarát Szolgáltató Hely és a bababarát minősítést is elnyerte Nyíregyháza könyvtára

A Családbarát Szolgáltató Hely és a bababarát minősítést is elnyerte Nyíregyháza könyvtára

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár minden lehetőséget megragad arra, hogy az intézmény színvonalas programokkal és állandó szolgáltatásaival a családoknak is kedvezzen. Egy országos és egy helyi szintű elismerés birtokosai is lettek idén, ezekről kérdezte szerkesztőségünk a Móricz Zsigmond könyvtár igazgatónőjét, Tomasovszki Anitát.

Tavaly augusztusban nyújtották be pályázatukat az Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) a Családbarát Szolgáltató Hely Bronz fokozatának elnyeréséért, amit – az idén februári auditálást követően – sikeresen megkaptak.

Nem állnak meg az Aranyig

A minősítést a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár központi könyvtára, illetve a hozzá tartozó fiókkönyvtárak is automatikusan megkapták. A Bronz fokozat után a könyvtár úgy gondolta, itt nem állnak meg: a Családbarát Szolgáltató Hely minősítésnek Ezüst és Arany fokozata is van, amire már lehet pályázni, így szeretnének tovább haladni az úton a legmagasabb fokozatig.

„A Bronz fokozat elnyeréséhez olyan kritériumokat kellett teljesíteni, mint: akadálymentesített bejárat és akadálymentesített mosdó pelenkázóval vagy bármilyen más helyiség pelenkázóval. Ez nálunk megvolt.”


Családbarát Szolgáltató Hely Tanúsító Védjegy 2020. Fotó: MZSK

Családbarát Szolgáltató Hely

Családbarát Szolgáltató Hely esetében a szolgáltató figyelembe veszi a szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek családi körülményeit, családjuk igényeit is, az általa nyújtott szolgáltatásokhoz igazodva (pl. etetőszék, gyermekmenü, gyermekkocsi-tároló, akadálymentes közlekedés gyermekkocsi számára).


Forrás: www.csalad.hu

A könyvtárnak számos családbarát szolgáltatása van, amelyek a honlapjukon is olvashatóak: családi olvasójegy, családi vetélkedők, Ringató foglalkozás, Papírszínházas foglalkozás, Kerekítő foglalkozás, Sakk-szakkör, Gyermekangol, Gyermek könyvhónap, szerveznek olvasótábort (ha van rá pályázat), Népmese napja (erre most online készülnek), az adventi időszakban megszervezik a könyvtárak karácsonyát, ahol forgataggal és kézműves foglalkozással (ez jó program a családoknak, néhány ajándékot közösen tudnak elkészíteni) várják a családokat stb. Ezek az egész évet felölelő programok természetesen rengeteg kisgyermeket is vonzanak hozzájuk, a látogatók pedig jelezték további igényeiket is:

„Az olvasói és használói igényeket folyamatosan mérjük, ezen visszajelzések arra hívták fel a figyelmünket, hogy igénye lenne a kisgyermekes családoknak egy olyan helyiségre, ahova el tudnak vonulni például etetés, szoptatás, pelenkázás céljából. Így kialakítottunk egy ilyen baba-mama szobát, ahol ezekre lehetőség van.”

Baba-mama szoba és egy újabb elismerés

Kialakítottak egy nagyon barátságos szobát, ahol a szülők elvonulhatnak szoptatni, pelenkázni, esetleg nagyobb, érzékeny pillanatukban lévő gyerekekkel félre tudnak vonulni, hogy a gyermek kihisztizze vagy kisírja magát.

 „A szobában található egy pelenkázóasztal, mikrohullámú sütő (bébiételt melegíteni), szoptatófotel, szék, kisasztal játékokkal, lapozható könyvek, színes szőnyeg. A pelenkázóasztalban van popsitörlő, előke, kéztörlő, kuka a használt pelusnak. Az egész helyiség falmatricával van kidekorálva.”

A színes baba-mama szoba. Fotó: MZSK

Azt is megtudtuk: egyre több fiatal szülő ismeri fel annak fontosságát, hogy a gyermekekkel már kicsi korban érdemes megszerettetni az olvasást. A különböző zenés programjaik pedig többek között a beszédkészséget és a ritmusérzéket is fejlesztik. A könyvtár érzékelte a látogatók növekvő számát, így szeretne még hatékonyabban tenni a gyermekek számára is biztonságos környezet kialakításáért.

„A korábban említett Ezüst és Arany fokozat elnyeréséhez segítséget kértem a nyíregyházi Lógjunk Anyuval Kulturális és Szabadidő Egyesülettől, adjanak javaslatokat, hogyan és mivel tudjuk még fejleszteni szolgáltatásainkat, hogy a további minősítéseket is elnyerjük. A látogatásuk során sok új, hasznos ötletet és tanácsot adtak, az ő javaslataikra fogjuk alapozni a pályázatainkat. Ezen kívül pedig szeptember 23-án a baba-mama szoba kialakításáért az egyesület bababarát hely minősítéssel ajándékozott meg minket.”

Az elismerések a baba-mama szoba ajtaján. Fotó: MZSK

A könyvtár a továbbiakban szorosabb együttműködést szeretne kialakítani a Lógjunk Anyuval Kulturális és Szabadidő Egyesülettel.