7 óra 7 perc – Magyar költők súlyos élethelyzeteiről szavaltak hétvégén a színművészek

7 óra 7 perc – Magyar költők súlyos élethelyzeteiről szavaltak hétvégén a színművészek
Fotó: Móricz Zsigmond Színház

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház hetek óta minden este 7 óra 7 perckor jelentkezik egy-egy videóval, amivel „...az otthon töltött napokat szeretnénk közönségünk számára színesebbé és szebbé tenni!” – írja oldalán a társulat.

Az elmúlt hetek olykor komoly, máskor pedig vidám hangvételű, otthon készült videói után ezen a hétvégén a legismertebb magyar költők súlyos élethelyzeteit ismerhette meg a közönség egy-egy vers által.

Május 15-én, pénteken Radnóti Miklós Zsivajgó pálmafán című művét Jenővári Miklós, a Móricz Zsigmond Színház társulat színművésze tolmácsolta.

Ez a könnyednek látszó, mégis súlyos vers sok mindent magába sűrít, amit Radnótival kapcsolatban tudunk vagy gondolunk: a könnyed dalformában írt, groteszk hangulatú versben benne van élethelyzetének teljes súlya.

József Attila Tanítások ciklusának egy részletével folytatódott szombaton a 7 óra 7 perc. A Tanítások a költő korai életszakaszából vett emlékeiből (is) építkezik, ugyanakkor intelmeket is megfogalmaz benne.

Ennek első részletét Pregitzer Fruzsinától, a Móricz Zsigmond Színház színművészétől hallhattuk.

Vasárnap pedig Széles Zita, a Móricz Zsigmond Színház társulatának színművésze szintén egy József Attila-verssel készült.

A költő a Gyermekké tettél című versében kendőzetlenül vall érzéseiről, egy viszonzatlan szerelem szenvedéseiről. Mondanivalója a reménytelenség fájdalmát és a tehetetlenség átkát fejezi ki.

A Móricz Zsigmond Színház közösségi oldalán a társulat korábbi videói is megtekinthetők.