40 éves a „magyar” Négercsók, avagy a leghabosabb retro édesség

40 éves a „magyar” Négercsók, avagy a leghabosabb retro édesség
40 éves a „magyar” Négercsók, avagy a leghabosabb retro édesség

Pilóta keksz, téli fagyi, négercsók? Gyerekkorunk kedvenc édességei. Ráadásul, még a mai napig lehet ezeket kapni, noha már nem örvendenek olyan népszerűségnek, mint évtizedekkel ezelőtt. Ennek ellenére még mindig kellemes emléket idéznek elő bennünk. A kicsi, csokiba mártott, habos finomságot egészen pontosan negyven évvel ezelőtt kezdték el gyártani Magyarországon…

A nyolcvanas években indult hódító útjára Magyarországon a Négercsók, amit nyugati mintára, 1980-ban kezdett el gyártani az abonyi Újvilág Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szövetkezet. A termék bevezetésekor a négerhab nevet is felvették, de végül a négercsóknál maradtak. Elkészítéséhez dán alapreceptúrát használtak, de azt „magyar ízléshez” alakították át.

Hat finomságot rejtett

Az átlátszó műanyag csomagolás hat darab finomságot rejtett. Több ízben – málnás, kókuszos, citromos, epres és vaníliás – változatban is árulták. A négercsók ostyalapra nyomott tojáshab volt színezve és aromákkal ízesítve, csokoládéöntettel bevonva. Az 1990-es évekre a nyugati konkurencia megjelenésével az édesség iránti kereslet drasztikusan lecsökkent, 2016-ban pedig az Abonett Kft. be is fejezte a termék gyártását.

Utánzatai még ma is kaphatók a nagyobb üzletekben, és persze házilag is elkészíthető, de tény, hogy gyerekkorunk kedvenc ízét már semmi nem hozhatja vissza.