38. Balaton-átúszás – Az 5,2 kilométeres távot a nyíregyházi Ferró Csaba is „megúszta”!

38. Balaton-átúszás – Az 5,2 kilométeres távot a nyíregyházi Ferró Csaba is „megúszta”!

Csaknem kilencezer sportember vett rész az idén augusztus elsején megrendezett 38. Lidl Balaton-átúszáson. Révfülöpről reggel 8 óra óta vágtak neki az úszók a távnak, startolni 12 óráig lehetett azoknak, akik előzetesen regisztráltak. Összesen 8907-en ugrottak vízbe, közülük ezren az első alkalommal meghirdetett féltávot vállalták – ők a célból indultak és ugyanoda értek vissza. A résztvevők gyakorlatilag tökéletes körülmények között úszhattak, verőfényes napsütésben, meleg vízben teljesíthették a távot.

Így nézett ki a 2020-ban megrendezett 38. Lidl Balaton-átúszás egy pillanata, felülnézetből. Fotó: MTI/Varga György

Az országos népszerűségnek örvendő versenyen részt vett a nyíregyházi Ferró Csaba Mihály is, aki 51 éves létére először vett részt az átúszáson és nem bánta meg: azon kívül, hogy jól érezte magát, az általa tervezett teljesítési idejét 20 perccel sikerült megrövidítenie. A felkészülésről és a versenyről szerkesztőségünknek telefonon adott interjút.

Kedvet kapott a versenyhez

Ferró Csaba Mihály egy volt kollégájától kapott kedvet ahhoz, hogy ő is megússza a Révfülöp–Balatonboglár közti 5,2 km hosszú távot:

„Volt egy 70 éves, már nyugdíjas kollegám, aki mesélte, hogy átúszta a Balatont. Akkor úgy gondoltam, hogy ez valóban egy érdekes program. Mivel szeretem a sportot és a kihívásokat, úgy gondoltam, hogy én is nekivágok. Bár maga az úszás addig is benne volt az érdeklődési körömben, csak nem ennyire intenzíven.”

A rajt felülnézeti képe. Fotó: Balaton-átúszás hivatalos oldala

A felkészüléshez a szervezők segítséget nyújtottak, hiszen a nevezők számára ingyenes edzéstervet készített a Budapesti Sportiroda (BSI), amit havonta, e-mailben küldtek a feliratkozóknak. Emellett Ferró Csaba saját edzéstervet is készített magának, amit a szabadidejéhez alakított.

„Ebben az évben igazából márciustól lehetett felkészülni. A hónap végére sajnos jött a pandémia és bezárták az uszodát. Maradt tehát az erőnléti edzés, ami nálam leginkább a kerékpározást jelenti. Alapvetően 30–50 kilométereket szoktam biciklizni, így nem jelentett gondot, hogy ez is az edzéstervem része volt.”

A veszélyhelyzet feloldása utána újra elkezdhetett úszni. Bejelentették, hogy a Balaton-átúszás (mint tömegrendezvény) megtartható, hiszen az úszás védi az ember szervezetét. Mivel sajnos a Júlia Fürdő akkor még nem nyitott ki, ezért nyílt vízen kezdett el úszni.

Így néz ki felülnézetből a 38. Lidl Balaton-átúszás területe. Fotó: Balaton-átúszás hivatalos oldala

Az úszás mennyiségét kellett növelnie

Június közepe után volt másfél hónapja, hogy felfejleszthesse az úszás mennyiségét, így heti 2 alkalommal úszott a Sóstói-tóban. Előfordult az is, hogy amikor jött egy kis eső, mindenki kiszaladt a tóból – ő viszont akkor ment be, mert neki úsznia kellett és kész.

„Tulajdonképpen 5 hetet készültem az úszásra, heti 2 alkalommal jártam ki a tóra úszni, a többi napon pedig a szabadidőmben a Sóstói-erdőben kerékpároztam, de volt egy saját „körutam” is: a Hatzel tér mellől indultam, onnan a Sóstói út kerékpárútjára fordultam rá, majd a kisvasút mellett Nyírszőlős vagy a Verba tanya felé vettem az irányt. Onnan pedig vissza a kiindulópontra.”

A verseny előtti egy hét...

A verseny augusztus elsején, szombaton volt, pontosan egy héttel előtte pedig lemérte, mennyi idő alatt úszik meg 4000 métert. A Tófürdő 50 méter hosszú medencéjében 2 részletben tett meg 4 kilométert: 2000 métert az első körben, és egy 15 perces pihenő után újabb 2000 métert. Ez a 4000 méter 2 óra 39 perc volt, ehhez kellett még 1200 métert hozzáadni.

Úgy gondolta, hogy az még kb. 50 perc lehet, számításai szerint így 3:39 vagy 3:40 perc volt a terv, ami alatt teljesíti majd a távot. Amatőrként ő ezt az időt nagyon jónak gondolta.

A mérés utáni hétben már csak dolgozott és pihent.

A cél felülnézeti képe. Fotó: Balaton-átúszás hivatalos oldala

Nagyon jól érezte magát a vízben!

„Pénteken indultam útnak Nyíregyházáról, a gyerekeimhez utaztam, akik Szombathely mellett laknak. Ők vittek le engem aznap reggel Révfülöpre, 8:30-ra érkeztünk meg. Sajnos a legtöbben ekkor érkeztek, így kb. 70 percet álltam sorba, mire vízbe mehettem. Ez az egy kellemetlenség volt, máskülönben szerintem nagyon jó volt a szervezés.”

A sorbanállás egy pillanata. Fotó: Ferró Csaba Mihály

Elmondása szerint a víz hőmérséklete 10:00 óra magasságában (amikor ő bement a vízbe) kellemes volt. A vízben 500 méterenként tábla jelezte, hogy hány méter leúszásánál tartanak. Bár a hullámzó vízhez hozzá kellett szokni, de ez nem jelentett akadályt Ferró Csabának, sőt:

„Terv szerint 2000 méternél álltam volna meg pihenni, de még nem éreztem a fáradtságot. Sőt, 2500 méter úszás után sem. Nyílt vízben a víz hőmérséklete nem mindenhol egyforma, így fennállt annak a veszélye, hogy könnyen lehet mondjuk lábgörcsöt kapni. Szerencsére velem ez sem történt meg! Végül 3000 méternél megálltam egy kicsit, a pihenőnél ittam egy kis vizet, ettem 7 szem szőlőcukrot, és kb. 10 perc után folytattam a rám váró 2200 métert. Mellúszásban, jó tempóban haladtam végig. Meglepően jól éreztem magamat. Úszás közben csak azt láttam, hogy egyre közeledik a part.”

A távot végül 3 óra 17 perc 13 másodperc alatt teljesítette – ami sokkal jobb volt, mint amire számított.

Nem szerettem volna nem megúszni!

Arra a kérdésre, hogy mi motiválta őt, a következőt válaszolta:

„Nem szerettem volna nem megúszni! Úszni kellett, nem volt időm a motiváltságra, mert valójában a kezdetektől motivált voltam. Szerintem maga a kihívás a legjobb motiváltság. Ráadásul a 3 km után egyre jobban erősödött bennem, hogy ezt meg tudom csinálni. Ahogy közeledtem a vége felé, azt gondoltam, hogy ha a testem nem adja fel a távot, akkor semmi más nem állhat az utamba, hogy teljesítsem a Balaton-átúszást.”

Az úszás napján, a zászlóval. Fotó: Ferró Csaba Mihály

A sportos életmódban hisz!

Ferró Csaba Mihály a sportos életmódban hisz, 10 éve elég erősen sportol. Elmondása szerint sokkal jobban érzi magát azóta és azok is, akik körülötte vannak. Reméli, hogy példájával talán másra is tud hatni így. Szeretné rávenni az embereket, hogy tegyenek önmaguk egészségéért.

A teljes táv és a féltáv céljai. Fotó: Balaton-átúszás hivatalos oldala

Jövőbeli tervei között most úgy tűnik, nincs a listán a Balaton-átúszás, viszont van más, amihez erőt kapott: „Eddig is kecsegtetett az amatőr triatlon, de most már biztosabb vagyok benne, hogy megpróbálom azt is. Tavaly duatlonoztam, most már jöhet a triatlon!”

Személyes véleménye az, hogy örülne neki, ha több támogatást élveznének a tömegsportok, hiszen így egymást is jobban tudják motiválni a hétköznapi emberek.

Új rekord született az idei versenyen!

Természetesen profi úszók is részt vettek az úszáson. A Révfülöp és Balatonboglár közötti klasszikus 5200 méteres távot Rasovszky Kristóf új csúccsal nyerte meg. A 23 éves világbajnok kereken 57 perc alatt teljesített, ezzel Papp Márk 2016-os, 58:30 perces rekordját adta át a múltnak. A nőknél Olasz Anna volt a leggyorsabb, ő 1:01.37 órás eredménnyel ért célba.

Az idén pályacsúcsot állított fel Rasovszky Kristóf! A profi női úszóknál Olasz Anna volt a leggyorsabb!  Fotó: Balaton-átúszás hivatalos oldala

Ezen a próbán született meg a Balaton-átúszások történetének 200 000. teljesítése, egy győri hölgy volt a jubiláns. A legidősebb célba érkező a 83 esztendős Runtág Tivadar volt.

 

Szerkesztőségünk gratulál a nyíregyházi Ferró Csaba Mihálynak és további szép sikereket kíván további terveihez!