30 éve szabadon – Vándorkiállítás nyílt a Váci Mihály Kulturális Központ előtti téren

30 éve szabadon – Vándorkiállítás nyílt a Váci Mihály Kulturális Központ előtti téren
Fotó: Szarka Lajos

Egy Trabantból és 13 tablóból áll a 30 éve szabadon című kiállítás Váci Mihály Kulturális Központ előtti téren. A tablókon fényképek és idézetek segítségével ismerhetik meg a látogatók a rendszerváltást és a kommunizmus bukását. Megjelennek a változás legjelentősebb pillanatai, nemcsak magyarországi, hanem nemzetközi viszonylatban is, az 1953-as kelet-berlini eseményektől kezdve.

 

A vándorkiállítás első helyszíne 2019 novemberében Brüsszel volt, azóta számos belföldi és külföldi helyszínen járt az emlékkiállítás, amely a Terror Háza Múzeum előtt nyílt 2019. június 16-án. A kiállítás öt nagyobb egységen keresztül, kronologikusan mutatja be, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig. A tizenhárom tabló idézetekkel és fényképekkel jeleníti meg azt a rendszert, amely egészen 1989-90-es összeomlásáig megfosztotta a kelet-európai nemzeteket szabadságuktól.

László Bernadett, a Terror Háza Múzeum történésze kiemelte: „A kiállításunk bemutatja a kommunizmus teljes egészét, azt a bő 45 évet, illetve hangsúlyt fektetünk az 1989-90-es rendszerváltoztatás időszakára, nemzetközi, valamint magyarországi szempontokat is hangsúlyosan bemutatva, milyen események is történtek ekkor és a cél az, hogy legfőképpen mindenki emlékezzen, de természetesen az a korosztály is, akik már ebben az időszakban születtek vagy utána és nem élhette át ezeket az eseményeket.”

Halkóné Rudolf Éva önkormányzati képviselő a megnyitóbeszédében megköszönte, hogy a szabolcsi megyeszékhelyet választották a vándorkiállítás az egyik állomásának, majd kiemelte, az idősebb generáció feladata a történelmi tények átadása a fiatalok számára.

Halkóné Rudolf Éva önkormányzati képviselő elmondta: „Az önkormányzatnak számos kötelezettsége van, de prioritást élvez az ifjúság politika és az ifjúsággal és az idős korosztállyal való foglalkozás. Én úgy gondolom, hogy az idősekben azok az emlékek, amiket ők megéltek, hogy kivívták a szabadságot, bennük elevenen élnek. Az pedig a mi kötelességünk, akár önkormányzati képviselőnek, akár felnőtteknek, hogy ébren tartsuk a fiatalokban a szabadság utáni vágyat.”

A 30 éve szabadon című tárlat eredetije Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt az év végéig ott is megtekinthető. A vándorkiállítás első állomása 2019 novemberében Brüsszel volt. Eredetileg 37 külföldi és belföldi helyszínen szerették volna bemutatni, de a pandémia itt is közbeszólt. A kiállítás két hétig, augusztus 18-ig látogatható a Szabadság téren.

Kapcsolódó galéria

30 éve szabadon - kiállítás megnyitó