157 településen 34 köbméter szociális tűzifát osztottak szét a megyebeli önkormányzatok

157 településen 34 köbméter szociális tűzifát osztottak szét a megyebeli önkormányzatok
Fotó: Illusztráció

Erről számolt be a tüzelőt biztosító Nyírerdő Zrt. A szociális programot, ahogy a korábbi években is a kormány hirdette meg. Nyíregyházán a NYÍRVV Kft.-től vehették át a rászorulók a téli tüzelőt. A program erre a szezonra befejeződött. 

A Nyírerdő Zrt. a téli szezonban 157 önkormányzat részére közel 40 ezer köbméter fát biztosított, hogy minden rászoruló családnak jusson belőle. A tavalyi év szeptemberében indult el az országos program, ami február közepéig tartott. A téli hónapokban a települések tüzelőanyag-támogatást nyújtottak a rászoruló családok részére. A néhány száz fős falvaknak elég volt néhány köbméter, míg a nagyobbak akár több ezret is vettek a jó minőségű tüzelőanyagból.  

Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő Zrt. erdészeti igazgatója elmondta:

Társaságunk úgy, mint az előző években elég nagy mennyiséget biztosított tűzifából az önkormányzatok részére. Ez ebben az évben, ebben a programban 34.000 köbméter tűzifát jelentett. 157 önkormányzat részére értékesítettük a tüzelőt. A Nyírerdő területéről két megyébe Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyébe került átadásra. A nagy része, mint egy 25.000 köbméter a Szabolcs megyei önkormányzatok részére értékesítettük.

A Nyírerdő már tavaly elkezdte kivágni az akcióhoz szükséges fákatt. Ennek következtében zökkenőmentesen tudták kielégíteni az önkormányzatok igényeit. Nyíregyházán a tűzifa szétosztását a NYÍRVV Nonprofit Kft. végezte.

Dicső Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. út- és közterület-kezelési csoportvezetője hozzátette:

Az idei téli szezonban is elvégeztük a szociális tűzifa osztást. Közösen a Gyermek és Családsegítő Központtal. Az ő általuk összeállított lista alapján közel 1500 mázsa fát osztottunk szét idén 500 családnak.

A Magyar Kormány 2011-ben indította el a programot, mostanáig pedig már mintegy 1 millió köbméter tűzifával látták el az önkormányzatokat. A támogatási összeg azóta rendszeresen nőtt, idén csaknem hatszorosa volt a nyolc évvel ezelőttihez képest, kilenc év alatt 17 milliárd forintot fordított a programra az állam.