150 éves a katonaváros – Előadássorozat indult a Jósa András Múzeumban

150 éves a katonaváros – Előadássorozat indult a Jósa András Múzeumban

Nyíregyháza 150 éve viseli büszkén a katonavárosi címet, ennek tiszteletére indult előadássorozat a Jósa András Múzeumban.

Dr. Bene János címzetes múzeumigazgató Nyíregyháza katonamúltjának nagyon szép, sűrű és változatos fejezeteit tárta az érdeklődők elé. 1869-től 2019-ig szinte folyamatos volt katonaság a városunkban. Fontos kiemelni, hogy nem csak katonai alakulatai voltak itt, hanem volt két ezredet összefogó lovasdandárunk és egy hadosztályparancsnokságunk is a második világháború idején.

Dr. Bene János elmondta:

Az '50-es évektől kezdve két hadosztály is volt Nyíregyházán, egy lovas és egy gyalog hadosztály. 1963-től - és erre Nyíregyházán az idősek nagyon jól emlékeznek - a 15. lövészhadosztály parancsnoksága. Közvetlen alakulattal is szolgáltak Nyíregyházán, ami azt is jelentette, hogy 1000 tiszti család és több ezer katona a város 3 laktanyájában a Damjanichban, a Volosilovban és a Zrínyiben volt. Tulajdonképpen ez az időszak még emberközelben van Nyíregyházán és nagyon sokan emlékeznek még erre a világra.

1869. november elseje volt az a dátum, amikor a Magyar Királyi Honvédség két alakulata megkezdte a kiképzést Nyíregyházán, innen számítjuk azt a múltat, amelyik 2004-ig folyamatosan tartott. 2018-tól ismét visszatért a katonaélet. A Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi ezredében nem csak adminisztratív munkát látnak el, hanem nagy hangsúlyt fektetnek az önkéntes területvédelmi tartalékosok kiképzésére és a honvédelem népszerűsítésére is. Emellett fontosnak tartják a katonai múlt tiszteletét és a magyar kultúra ápolását is.