100. születésnapját ünnepli idén a Jósa András Oktatókórház Központi Laboratóriuma

100. születésnapját ünnepli idén a Jósa András Oktatókórház Központi Laboratóriuma
100. születésnapját ünnepli idén a Jósa András Oktatókórház Központi Laboratóriuma

A jeles alkalomból tudományos konferenciát rendezetek, melyen felidézték a labor múltját, és az elmúlt évtizedek fejlesztéseit.

Az idén 120 éves Jósa András Oktatókórház jubileumi ülést tartott, a Központi Laboratórium 100. születésnapja alkalmából, amely az ország legrégebbi és egyben a legnagyobb laboratóriuma. A csütörtök délutáni konferencián Dr. Ajzner Éva elmondta, hogy náluk 860.0000 beteg fordul meg éves szinten. Egy betegnek 10-15 vizsgálatot is előír az orvosa, tehát több mint tíz millió esettel dolgoznak éves szinten. A kórház szakmavezető főorvosa kiemelte, nagy fejlesztések valósultak meg az elmúlt időszakban. Egyik ilyen nagy beruházás a Pneumatikus csőrendszer beüzemelése volt, melynek segítségével nem emberek viszik a vért, hanem csőrendszeren érkezik a minta percek alatt az osztályról a vizsgálati helyre.

Dr. med. habil Ajzner Éva, szakmavezető főorvos, SzSzBMK elmondta,

Igen nagy változások történtek 2 ével ezelőtt a laboratóriumban. Ez nem egyetlen egy laboratóriumot jelent, hanem 5 vagy 6 városban van analitika, illetve vérvevő hely a labornak és valamennyi laboratórium a legmodernebb analitikai automatákat kapta meg.

Az ünnepségen a diagnosztikai algoritmusokról, referencia tartományról, vagy a konzulens képzésről szóltak szakmai előadások. A Kórház főigazgatója utalt a tömbkórház projektre, melyből jelentős összeget fordítottak a központi laboratórium új automatikájára, mely alapja a jövő fejlesztése is.

Adorján Gusztáv – Főigazgató SzSzSzBMK

Azt gondolom, hogy a laboratórium nagyon fontos a kórház életében. Sokszor nem látható ez a munka, de hihetetlen fontos hisz a gyógyításhoz szükséges eredményeket, azt a laborból kapjuk meg. tehát nagyon nagyban segít mind a diagnózis mit a terápia felállításába.

A Szabolcs – Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház minden telephelyét kiszolgálja a jubiláló laboratórium, hiszen mind eszközparkjával, mind szakembergárdájával szolgálja az integrált intézmény valamennyi egységét.

 

 

Kapcsolódó galéria

100 éves a Központi Laboratórium