Petruska András: „Jó fej emberekből áll a közönségem”


2017.08.13.


Petruska András igazi kuriózumnak számít a hazai könnyűzenei életben. Gondolatokban gazdag, szókimondó szerzeményei a fiatal zenésznemzedék meghatározó alakjává teszik. Augusztus 29-én, kedden este 19.00 órától a Kossuth téren, a Nagyszínpadon ad koncertet. Mint megtudtuk tőle, nem először... (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. 08.11-ei számában)


 – Karrierem kezdete óta rendszeres fellépõje vagyok a késõ tavasszal megrendezendõ Akusztikus Zene Ünnepének Nyíregyházán. Azt hiszem, itt is volt az elsõ nagyobb, fõvároson kívüli koncertem, és azóta is hálával gondolok vissza Jónás Tibor barátomra, aki – bár „ismeretlen” zenész voltam – bizalmat szavazott nekem. Két évvel ezelõtt már a VIDOR Fesztiválon is felléptem, idén pedig újra, ami nagy megtiszteltetés számomra. Rendszeres partneremmel, Temesvári Bencével fogjuk bemutatni a Kapunyitó címû lemezemet, mellyel tavaly március óta turnézunk – kezdte a beszélgetést Petruska András, akitõl hamar megtudom: a legönfeledtebb muzsikálós élményhez elengedhetetlen a közönség, amibõl remélhetõleg, Nyíregyházán sem lesz hiány.

„VAN, AMIKOR MINDANNYIAN SZÁRNYALUNK”

– Örülök a materiális sikereknek. Ilyenek a nagy fesztiválok, a legendás helyek, a presztízskoncertek. Jól mutatnak az önéletrajzban, de nem minden esetben ezek a legönfeledtebb muzsikálós élményeim, hiszen ott van a másik kategória, az olyan koncertek, amelyeken egyszerûen minden stimmel, jó a közönség, mi is szárnyalunk, egyszerre lélekben és tudatosságban, függetlenül a közönség és a helyszín minõségétõl. Harmadrészt pedig nem felejtem el a MÜPA-s fellépésemet, amikor a példaképemmel, Tommy Emmanuellel közösen adtam elõ az egyik dalomat.

DALOKBA JEGYZETEL

Hogy mi inspirálja a dalait? Azt mondja, „figyel kifele és figyel befele”. Ugyanúgy éli az életét, mint mindenki más, csak közben dalokba jegyzetel.
– Szociológiai tanulmányaimból hozom a szemléletet, hogy minden érdekes, minden jelenséget lehet boncolgatni, hát miért ne tegyem mindezt dalban? Az elsõ lemezemen a helyemet kerestem a világban, a 4-es metró megállóinak egy-egy dalt szentelve vizsgáltam a magyarságomat, mit is jelent ez az otthon itt, Európa közepén, szélén. A második albumomat pedig a 30. születésnapom inspirálta...
Intelligens, humorral fûszerezett, õszinte elõadásmódja, igényes zenei játékossága közkedvelt a mai húszas-harmincas generáció körében. Ezt pedig Nyíregyházán is bizonyítja majd, augusztus 29-én, a VIDOR Fesztivál nagyszínpadán.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)

(Fotó: internet)

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Kigyulladt egy személygépkocsi motortere

Feltehetően elektromos zárlat miatt kigyulladt egy dízel üzemű személygépkocsi motortere.

Pénteken kezdődik az év legvidámabb hete

Augusztus 25-én kezdetét veszi a Móricz Zsigmond Színház szervezésében az év legvidámabb hete.

Zárult a szigligeti tábor

Kilenc turnusban, közel 1200 nyíregyházi diák üdülhetett a város szigligeti gyermektáborában.

Színházi olvasópróba

Októberben mutatja be a Diótörő című darabot a Móricz Zsigmond Színház.

Nem pihennek a mentősök

Nagyon gyakran fordul elő, hogy a frontok miatt belgyógyászati panaszokhoz riasztják a mentőket.

Orendi Mihály lett a díszpolgár

Orendi Mihály lett Nyíregyháza új díszpolgára.

Ezt olvasta már?
X
A világ kilencedik legbiztonságosabb helye Magyarország
Hazánk a kilencedik az FCO listáján.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!