Link küldése Link küldése

Pénzügyi palotából múzeum
2018.07.21.


A palota építését a városlakók részérõl élénk érdeklõdés kísérte. Többen a nemtetszésüknek is hangot adtak, amikor az épületet „mûvészietlen, kaszárnya stílusú monstrum”-ként írták le. Voltak olyanok is, akik egy harmadik emelet ráépítését szorgalmazták, de ez sem technikailag, sem pénzügyileg nem volt kivitelezhetõ. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. július 20-i számában.)


Dr. Bencs Kálmán polgármester közbenjárására a monumentalitás érdekében módosítottak a terveken: „az épület 14 méteres magasságban, díszesebb homlokzatkiképzéssel készül, az oszlopok és ablakkávák nemes kõanyagból fognak készülni, míg a földszinti ablakokra díszesebb vasrácsozat fog kerülni”. A bejáratnál lévõ oszlopok esetében azonban megalkuvásra kényszerültek: téglából emelték azokat és csak a burkolata mûkõ. Továbbra is a helyi iparosokat részesítették elõnyben, így kapott például a szobrászmunkálatokra Osváth Antal megbízást.

1925 õszére a hivatali helyiségek és a lakások legnagyobb részben felépültek. Ez utóbbiakat már be is lakták a tisztviselõk és a pénzügyõri szervezet tagjai, azonban a régi épületbõl a teljes átköltözés csak 1926 nyarán történt meg. 1926 májusában egy leánycserkész-ünnepélyre volt hivatalos József Ferenc fõherceg, aki Tóth Bálint pénzügyigazgató társaságában megtekintette az épületet és arról elismerõen nyilatkozott: „Gratulálok a gyönyörû szép palotájukhoz, pénzügyigazgató úr. Egyike Nyíregyháza legszebb épületeinek. Klasszikus, nemes egyszerûsége teszi olyan kiválóan széppé”. Érdekes, hogy átadási ünnepségrõl nem szólnak a hírek, a pénzügyi palotában csendben indult be a hivatali élet.

A neoklasszicista épület a második világháború végéig állt a Magyar Királyi Pénzügyigazgatóság szolgálatában. Ezt követõen helyt adott megyei tanácsi szakigazgatási szerveknek, 1955-tõl 1972-ig az MSZMP pártbizottságának a székháza, de egy idõben itt volt a megyei napilapunk szerkesztõsége is. A múzeum anyagát a megyeházáról 1974-re költöztették át ide és a levéltárral társbérletben fogadták a látogatókat és a kutatókat. A múzeum 1999-ben vette teljesen birtokba az épületet.

Ilyés Gábor helytörténész

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Amiről az utcák mesélnek – Lapok a Nyírvidék történetéből 1.

A várostörténeti rovat cikkeinek megírásához alapvető forrásként használom a Nyírvidék című lapot.

Amiről az utcák mesélnek... – Osztrák-Magyar Bank

Az Osztrák-Magyar Bankot 1878-ban alapították.

Pénzügyi palotából múzeum

Az épület terveit Maróthy Kálmán nyugállományú mérnökkari ezredes készítette el.

Zsidó hõsi halottak emlékmûve

Városunk több emlékjellel õrzi az elsõ világháborúban hõsi halált haltak emlékét.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!