Link küldése Link küldése

Pénzügyi palotából múzeum
2018.07.15.


A Nyírvidék 1924 januárjában örvendetes tényrõl tudósította olvasóit, miszerint az államkincstár „most már visszavonhatatlanul elhatározta, hogy megvalósítja az új pénzügyi palota régóta érlelõdõ tervét”. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. július 13-i számában.)


A várostól ingyen telket és téglát kért önköltségi áron, amit biztosítottak is, hiszen a városatyák az építkezéstõl a lakásínség enyhítését remélték. A kincstár addig ugyanis a Barzó-féle házban (ma a Kölcsey gimnázium épülete) bérelt helyiségeket a pénzügyi hivatalok részére, a város ebben a bérházban kívánt lakásokat kialakítani.

A pénzügyi palota helyéül a Zöldség tér (ma: Szabadság tér), a Jósa András utca és a Károlyi tér (ma: Benczúr tér) sarkán, valamint a Kállai utca (ma: Szent István utca) és a Honvéd utca sarkán lévõ telkek merültek fel. A Széchenyi út és a Károlyi tér által határolt terület is szóba került, de ezt elsõ körben csak akkor engedte volna át a város, ha ott a pénzügyigazgatóság mellett a postaigazgatóság palotája is felépülne. Sokáig ment a huzavona és a találgatás, míg végül az államkincstár ragaszkodott ez utóbbi frekventált területhez, amely a vasúthoz is közelebb esett. Végül a városvezetõk is belátták, hogy egy kétemeletes, monumentális palota felépülése hozzájárulna a Széchenyi út és a Károlyi tér kiépüléséhez, így átengedte a telket, ahol 1924. szeptember 3-án el is kezdõdtek a munkálatok.

Az épület terveit Maróthy Kálmán nyugállományú mérnökkari ezredes készítette el, míg a versenytárgyalást követõen a kivitelezést Pisszer János, Kálmán Ká­roly és Várallyay Sándor helyi építészekre bízták. Teljesült a város kívánsága, így a kivitelezési munkákkal nagyrészt helyi iparosoknak adtak kenyérkereseti lehetõséget. Az alapkõletételi ünnepséget 1924. szeptember 27-én tartották. Az elhelyezett emlékiratba a jövõbe vetett reményüknek adtak kifejezést: „És ha majd egykor az utódok ezt az Emlékiratot megtalálják, adja Isten, hogy régen felejtsék el a mai szomorú idõket, nagy és hatalmas legyen az ország és boldog legyen a magyar”.

Ilyés Gábor helytörténész

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriábanImpresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!