Nyíregyháza települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének eszközpark- fejlesztése, informatikai korszerűsítése”

KEOP-1.1.1/C/13-2013-0005

Projekt összköltsége nettó: 1.226.308.500 Ft
Támogatás összege nettó: 1.164.993.075 Ft
Önerő-támogatás: 54.642.510 Ft
Támogatási intenzitás (%): 95% + önerő támogatás =99,46%
A pályázat benyújtása: 2013.07.22.
A projekt kezdete: 2014.03.03.
A projekt vége: 2015.11.28.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 2013. 07. 22-én sikeres pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez „Nyíregyháza települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének eszközpark-fejlesztése, informatikai korszerűsítése” címen.

A projekt során megoldani kívánt probléma, hogy a szelektív hulladékbegyűjtés fejlesztésre kerüljön, az ellátás a szolgáltatási színvonal fejlesztése mellett gazdaságilag hatékonyabbá és gyorsabbá váljon a projektterületen.

• A folyamatosan növekvő mennyiség, valamint a lakossági igények módosulása indokolttá tette a papírhulladéknál sérülékeny zsákok műanyag hulladékgyűjtő edényekre történő cseréjét. A pályázat tárgyát képező fejlesztés révén Nyíregyháza város családi házas övezeteiben 22.000 háztartásban a papír- és műanyag hulladék gyűjtésére a zsákos gyűjtési rendszer helyett bevezetésre került a fenti hulladékok gyűjtésére használandó 240 l-es gyűjtőedényzet.

• Cél a szelektív házhoz menő gyűjtés korszerűsítése, a vegyes hulladék gyűjtési rendszerének fejlesztése, ezzel csökkentve a lerakóra kerülő, még hasznosításra alkalmas hulladék mennyiségét, valamint a lerakással ártalmatlanított összes hulladék mennyiségét. Ezen cél eléréséhez és az új rendszer üzemeltetéséhez szükségessé vált új járművek és célgépek beszerzése. A projekt keretében beszerzésre került: 6 db tolólapos, 4 db forgódobos tömörítő felépítménnyel rendelkező hulladékszállító gépjármű, 2 db konténer szállító, 1 db multiliftes, továbbá 1 db darus-platós gyűjtőjármű, 1 db. részűkaszáló gép. Ezeken felül 1 db homlokrakodó és 1 db targonca beszerzésére is sor került.

• Az uniós és a hazai szabályozásnak és törekvéseknek megfelelően célunk az, hogy ösztönözzük a lakossági szelektív gyűjtést, hogy a lerakásra kerülő hulladék mennyisége csökkenhessen.
Ennek érdekében a nyíregyházi lakosság körében új rendszert vezetünk be a hulladéktároló edények azonosítására. Jelen fejlesztéssel a meglévő nyilvántartási rendszerünket egészítjük ki, melynek során a lakossági kukákat rádiófrekvenciás chipekkel, a gyűjtést végző autókat pedig komputerrel és érzékelőkkel láttuk el.

A chipes rendszerrel szoros összefüggésben egyúttal bevezetünk egy a hulladékgazdálkodási rendszer eseményeinek automatizált követésére és elektronikus dokumentációjára alkalmas rendszert. A bevezetésre kerülő rendszer lehetővé teszi a hulladék szállítási feladatok pontos nyomon követését, ezáltal növeli a szállítási üzletág hatékonyságát, mivel lehetőséget biztosít a hulladékszállítási feladatok optimalizálására, optimalizálhatóak a gépjárművek útvonalai, csökken az üzemanyag felhasználás, növekedik a munkavégzés hatékonysága. A hatékonyság növelése olcsóbb üzemeltetést és kisebb CO2 kibocsátást biztosít.

• A fentieken túl kiemelt hangsúlyt fektetünk a megelőzésre, a lakosság tájékoztatására, szemléletformálására. A megelőzés részeként vezetjük be a házi komposztálók használatát, mely hozzájárul a környezettudatos magatartás kialakításához. A szemléletformálás része az iskoláskorúak környezettudatos nevelése, illetve a program sikeres végrehajtásához a felnőtt lakosság megnyerése, bevonása is szükséges. Ezt szolgálja tájékoztató kiadványok készítése, melynek célja nemcsak a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése, hanem a hulladékok keletkezésének megelőzését szolgáló lakossági magatartás helyes gyakorlatának propagálása.

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink


Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!