Link küldése Link küldése

Őrületes fizikashow a Kossuth téren!
2017.04.15. Ma már közismert, hogy a diákok mennyire nem kedvelik a természettudományokat, köztük talán legkevésbé a fizikát, pedig ez az alapja majdnem minden egyéb tudománynak, alkalmazásoknak, a hétköznapi életünknek. Ezen a helyzeten sokan és sokféleképpen próbálnak segíteni, köztük az ELFT (Eötvös Loránd Fizikai Társulat) is – kezdte a beszélgetést dr. Beszeda Imre, az ELFT Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csoportjának vezetõ tagja, aki dr. Tarján Péterrel és néhány fizikatanár szakos diák bevonásával, most látványos kísérletbemutatót fognak tartani a Helló Nyíregyháza! rendezvényen.

RAKÉTAFELLÖVÉSTŐL A FAGYIKÉSZÍTÉSIG

– Folyékony nitrogénes kísérletekkel kezdjük majd a show-t, ezek mindig látványosak és nagy tömegeket szoktak vonzani – és most is éppen ez a cél. Ezt követõen elkanyarodunk néhány egyéb témakör felé is, mint például „rakéta” fellövése, lövöldözés levegõágyúval, vagy éppen fagyikészítés fizikus módra. Errõl azt kell tudni, hogy a folyékony nitrogén egy nagyon hideg (közel -200 fokos) folyadék, ami remekül használható gyors fagyikészítésre, mert a tej és fagyipor összekeverése után nem kell órákat várni, hogy a fagyasztóban hûljön, hanem néhány perc alatt elkészül és ki is oszthatjuk...

A LEGEGYSZERÛBB ESZKÖZÖKKEL…

– Az ilyen fizikanépszerûsítõ alkalmak során igyekszünk a lehetõ legegyszerûbb eszközöket vinni, bemutatni, hogy késõbb bárki maga is kipróbálhassa a kísérleteket. Így lesz ez a Kossuth téren is. A kísérleteknek látványosnak és érdekesnek, figyelemfelkeltõnek kell lenniük, mert csak így tudunk megragadni a diákok közül néhányat, akikbõl remélhetõleg majd. fizikusok, fizikatanárok vagy mérnökök kerülnek ki.

A FIZIKA MINDENKIÉ

– Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat egyik fizika népszerûsítése érdekében, két éve indított programja a „Fizika Mindenkié” elnevezésû országos megmozdulás. Az idei lesz a harmadik, A Fizika Mindenkié 3.0, 2017. április 21-22-én. A rendezvény sikerét az országszerte megjelenõ helyszínek és programok számossága mutatja. A számok egyben iránymutatást is jelentenek, hogy egy ilyen fajta szabadszervezésû rendezvényre szükség van, helyszíntõl függetlenül népszerû minden korosztály számára, mert a természettudományok szépségét mutatjuk meg helytõl, kortól, idõtõl függetlenül – tette hozzá dr. Beszeda Imre.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)

A képen: Szökőkút folyékony nitrogénnel

(Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. április 12-ei számában)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Az Északi-sarkvidék egyik ikonikus állatával is találkozhatunk a Nyíregyházi Állatparkban

A rénszarvas az Északi-sarkvidék térségének ikonikus állata.

Nyíregyházán is Cinema City Filmünnep

A Cinema City Filmünnep idei műsorán több mint 50 filmet nézhet meg a közönség.

Nyíregyházán is Mozinet Filmnapok

Nyíregyháza művészmozija is csatlakozott a 7. Mozinet Filmnapokhoz.

Lezajlott a 49. Nemzetközi Tisza Túra

Dr. Egri Kiss Tibor túravezető publikus beszámolója a 49. Nemzetközi Tisza Túráról.

Hűsítő csábítások a hupikék törpikéktől a pisztáciáig

A tikkasztó hőség kellős közepette mi sem eshet jobban, elnyalni három gombóc fagyit.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!