Őrületes fizikashow a Kossuth téren!


2017.04.15.


Fizika, kémia, biológia, földrajztudomány... tantárgyak, amelyek nem a legnagyobb közkedveltségnek örvendenek a diákok körében, pedig nagy szükség van az ilyen képzésekre a munkaközvetítők szerint is. Most Nyíregyházán, a Kossuth térre, a természettudományok népszerűsítésére április 21-én 17 órától egy látványos és érdekes kísérletekből összeállított rendhagyó fizikaórára várják az érdeklődőket, ahol még azt is megtekinthetik, hogyan készül a fagyi... csak most éppen „fizikus módra”.


 Ma már közismert, hogy a diákok mennyire nem kedvelik a természettudományokat, köztük talán legkevésbé a fizikát, pedig ez az alapja majdnem minden egyéb tudománynak, alkalmazásoknak, a hétköznapi életünknek. Ezen a helyzeten sokan és sokféleképpen próbálnak segíteni, köztük az ELFT (Eötvös Loránd Fizikai Társulat) is – kezdte a beszélgetést dr. Beszeda Imre, az ELFT Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csoportjának vezetõ tagja, aki dr. Tarján Péterrel és néhány fizikatanár szakos diák bevonásával, most látványos kísérletbemutatót fognak tartani a Helló Nyíregyháza! rendezvényen.

RAKÉTAFELLÖVÉSTŐL A FAGYIKÉSZÍTÉSIG

– Folyékony nitrogénes kísérletekkel kezdjük majd a show-t, ezek mindig látványosak és nagy tömegeket szoktak vonzani – és most is éppen ez a cél. Ezt követõen elkanyarodunk néhány egyéb témakör felé is, mint például „rakéta” fellövése, lövöldözés levegõágyúval, vagy éppen fagyikészítés fizikus módra. Errõl azt kell tudni, hogy a folyékony nitrogén egy nagyon hideg (közel -200 fokos) folyadék, ami remekül használható gyors fagyikészítésre, mert a tej és fagyipor összekeverése után nem kell órákat várni, hogy a fagyasztóban hûljön, hanem néhány perc alatt elkészül és ki is oszthatjuk...

A LEGEGYSZERÛBB ESZKÖZÖKKEL…

– Az ilyen fizikanépszerûsítõ alkalmak során igyekszünk a lehetõ legegyszerûbb eszközöket vinni, bemutatni, hogy késõbb bárki maga is kipróbálhassa a kísérleteket. Így lesz ez a Kossuth téren is. A kísérleteknek látványosnak és érdekesnek, figyelemfelkeltõnek kell lenniük, mert csak így tudunk megragadni a diákok közül néhányat, akikbõl remélhetõleg majd. fizikusok, fizikatanárok vagy mérnökök kerülnek ki.

A FIZIKA MINDENKIÉ

– Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat egyik fizika népszerûsítése érdekében, két éve indított programja a „Fizika Mindenkié” elnevezésû országos megmozdulás. Az idei lesz a harmadik, A Fizika Mindenkié 3.0, 2017. április 21-22-én. A rendezvény sikerét az országszerte megjelenõ helyszínek és programok számossága mutatja. A számok egyben iránymutatást is jelentenek, hogy egy ilyen fajta szabadszervezésû rendezvényre szükség van, helyszíntõl függetlenül népszerû minden korosztály számára, mert a természettudományok szépségét mutatjuk meg helytõl, kortól, idõtõl függetlenül – tette hozzá dr. Beszeda Imre.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)

A képen: Szökőkút folyékony nitrogénnel

(Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. április 12-ei számában)

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Ellenőrzik a fesztiválokat

A szabadtéri rendezvényeknél is több dolgot ellenőriznek a katasztrófavédelem munkatársai.

Szórakozva tanulnak a gyerekek a Múzeumfalu táborában

A Sóstói Múzeumfaluban és a Kis Vakond Táborban már vakációzhatnak a kisdiákok.

A jóga nemzetközi napja

A résztvevők a Sóstói erdőben, a lemenő nap sugaraiban fürödve élvezhették az ászanákat.

Nyíregyháza lett az év városa

Az utazó magazin idén is az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóit kereste.

Olvasókat és írókat is vár az egyéves hellonyiregyhaza.hu

A Város-Kép Nonprofit Kft. tavaly új színnel bõvült: tavasszal elindult a hello­nyiregyhaza.hu.

Ritka mint a fehér teve – újabb tevecsikó született az Állatparkban

Ezúttal az Ázsia élővilágát bemutató kifutórendszerben született egy fehér teve.

Ezt olvasta már?
X
Ha nyár, akkor Mosoly tábor!
A Zöld Kerék Alapítvány 10. alkalommal szervezett nyári tábort a Ridens diákjainak.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!