Link küldése Link küldése

Operát az Operából! – Nyíregyházán a Tosca
2019.01.22.


A Tosca című Puccini operával szerepelt hétfőn este Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Színházban a Magyar Állami Operaház zenekara, ének és gyermekkara, illetve szólistái. A Nyíregyházi Televízió operatőrének a délutáni próbát volt módja követni.


A Képária vagy Tosca imája, illetve egy-egy vezérmotívum rádiókból, egyéb forrásokból ismerős lehet azoknak is, akik nem operabarátok. E dallamos, csodálatos zene méltó a műfajjal való ismerkedéshez. A koncertszerű előadás a nyíregyházi közönség kedvence lett.

A Filharmónia Magyarország megyei bérletsorozatában Tosca Sümegi Eszter, Cavaradossi pedig Kiss B. Attila volt. A karmester Kesselyák Gergely, aki így nyilatkozott:

Nagy divatja van az egész világon a koncertszerű előadásoknak. Sokan és sok helyen a nézők felfedezték maguknak, hogy ezek a remekbe szabott operaművek önmagukban pontosan úgy megállják a helyüket és a magunk belső színpadán a lelki szemeink előtt úgy rendezzük meg az előadást, ahogy szeretnénk. Nem kötődik ahhoz, hogy egyszer valaki azt hogy rendezte meg, tehát díszleteket nem használunk, jelmezeket igen, azt felveszik a szereplők és ezzel segítenek a hangulatba beleélni magunkat.

Az operairodalom egyik legismertebb darabjában a szabadság eszméje és a szenvedélyes szerelem száll szembe a hatalommal. A feloldozás elmarad, a hősök elbuknak.

Nagyon érdekes megfigyelni, azt statisztikákból is lehet tudni, meg erről színházigazgatók tudnak a legtöbbet mesélni, hogy jó-jó a vígjáték, de mi igazán a tragédiákat szeretjük nézni, ha nézők vagyunk. Valahogy népszerűbbek mindig a drámai előadások, valószínű, az a katarzis, amit vígjátékban elég nehéz, sőt talán nem is lehet elérni, amit egy jól előadott és jól megírt tragédia elér, arra vágyik a közönség és arra szükségünk van.

Talán nemcsak a szükség hozta Nyíregyházára az operát, hiszen a műfaj barátait keresik országszerte. Ókovács Szilveszter a zenés színház főigazgatója egy tavalyi tájékoztatón szólt arról, hogy amíg felújítják az Andrássy úti épületet országjáró, sőt nemzetközi turnéra indulnak, népszerűsíteni a magyar operajátszást és a művészeket.
Február 4-én a Puccini Itáliája elnevezésű gálával érkezik a Magyar Állami Operaház Nyíregyházára. A helyszín akkor a Kodály Iskola hangversenyterme lesz.

 

Matyasovszki Edit

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Ma lejár a felsőoktatási jelentkezések határideje

Ma éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre a E-felvételin kereszt

Marad a napos, száraz idő vasárnap is

Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!