Link küldése Link küldése

Oltással az egészségért




2017.09.12.



 

 

Hetedikesek kapnak védelmet

 

Az elmúlt tanévben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint 3000 kislány volt jogosult az ingyenes védőoltásra. 84 százalékuk élt is a lehetőséggel, és felvette a vakcinát. A 2017-18-as tanévben szintén több mint 3000 hetedikes kaphatja meg szülői belegyezést követően a védelmet. Lényeges, hogy még az első szexuális érintkezés előtt részesüljenek a lányok az oltásban, mivel a vírus ott lehet a bőrön és a nyálkahártyán is. A vakcina a Human Papilloma nevű, daganatokat okozó vírus ellen véd. A méhnyakrák megelőzésére szolgáló ingyenes oltóanyagot 2014-től kapják meg Magyarországon a 12 éves, hetedikes kislányok.

 

Véd az oltás

 

Dr. Salzmann Marianna, megyei tisztifőorvos azt mondta, a szülőknek el kell dönteni, hogy adott esetben, ha kialakul a kislányoknál egy ilyen jellegű daganat, azt még meg lehet gyógyíttatni, vagy amikor felajánlják az védőoltást, élnek-e a lehetőséggel, hogy beadatják gyermeküknek. A szakember kifejtette, ezt az utóbbit kellene mindenkinek választani. Hozzátette, a 16-os és a 18-as típus az, ami a daganatok kialakulásának 70 százalékáért felel. Ugyanakkor a Human Papilloma vírusok között keresztreakciók is vannak és ez az oltóanyag 93 százalékban véd a méhnyakrák kialakulásával szemben.

 

Fiúknak is ajánlott

 

Az oltás azonban önmagában még nem jelent teljes védettséget. A nők egészsége érdekében rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálaton is részt kell venni. Magyarországon évek óta a nőgyógyászati problémák közül a méhnyakrák a második legmagasabb halálozást okozó megbetegedés. A sok esetben nehezen gyógyítható kór az oltással megelőzhető. Az oltóanyaggal közel egy évtizede vakcináznak Amerikában és Nyugat-Európában. A felajánlott védőoltást biztonságosnak ítélik meg a szakemberek, amelynek szövődménye csak nagyon ritka esetben fordult elő az elmúlt időszakban. A Népegészségügyi Programban részt vevő ingyenes védőoltásból kettőt kapnak a 15 év alatti kislányok hat hónap különbséggel. Térítés ellenében idősebbek, sőt fiúk is megkaphatják az oltást, viszont nekik már három szúráson kell átesni. Ingyenes kampányoltásban a hetedik osztályos, tizenkettedik életévüket betöltött lányok részesülnek. A vakcina bekapcsolódik az oltási rendbe, nem zavar meg egyéb más oltást. Amennyiben a kampányoltás idejében az érintett tanuló beteg, később kapja meg az iskolaorvostól a védelmet. A szülőknek a gyermek iskolájában a védőnői tájékoztatót követően kell jelezni, ha élni kívánnak az ingyenes, megelőző oltás lehetőségével.

ME.





« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Elő a nagykabátokkal – Szombattól még hidegebb lehet

Szombattól északkelet felől szibériai eredetű hideg áraszt el minket.

Lezárt ügy – Építkezés alatt álló ház dőlt össze

A nyíregyházi rendőrök vádemelést javasolnak a kivitelezésért felelős vállalkozó ellen.

Nyílt kollaborációt látott szocialista önkormányzati képviselőknél Szigetvári

Megkezdte az Együtt az aláírásgyűjtést Nyíregyházán is a 2018-as országgyűlési választásokra.

Járvány – Egy hét alatt közel másfélszeresével nőtt az influenza gyakorisága megyénkben

A legtöbb háziorvosnál már tavaly november elején kérhették az influenza elleni védőoltást.

Tévhit, hogy egyirányú utcában forgalommal szemben lehet kerékpározni

Ez csak akkor szabad, ha azt tábla és burkolatjel jelzi.



Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!