Link küldése Link küldése

Oltással az egészségért
2017.09.12. 

 

Hetedikesek kapnak védelmet

 

Az elmúlt tanévben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint 3000 kislány volt jogosult az ingyenes védőoltásra. 84 százalékuk élt is a lehetőséggel, és felvette a vakcinát. A 2017-18-as tanévben szintén több mint 3000 hetedikes kaphatja meg szülői belegyezést követően a védelmet. Lényeges, hogy még az első szexuális érintkezés előtt részesüljenek a lányok az oltásban, mivel a vírus ott lehet a bőrön és a nyálkahártyán is. A vakcina a Human Papilloma nevű, daganatokat okozó vírus ellen véd. A méhnyakrák megelőzésére szolgáló ingyenes oltóanyagot 2014-től kapják meg Magyarországon a 12 éves, hetedikes kislányok.

 

Véd az oltás

 

Dr. Salzmann Marianna, megyei tisztifőorvos azt mondta, a szülőknek el kell dönteni, hogy adott esetben, ha kialakul a kislányoknál egy ilyen jellegű daganat, azt még meg lehet gyógyíttatni, vagy amikor felajánlják az védőoltást, élnek-e a lehetőséggel, hogy beadatják gyermeküknek. A szakember kifejtette, ezt az utóbbit kellene mindenkinek választani. Hozzátette, a 16-os és a 18-as típus az, ami a daganatok kialakulásának 70 százalékáért felel. Ugyanakkor a Human Papilloma vírusok között keresztreakciók is vannak és ez az oltóanyag 93 százalékban véd a méhnyakrák kialakulásával szemben.

 

Fiúknak is ajánlott

 

Az oltás azonban önmagában még nem jelent teljes védettséget. A nők egészsége érdekében rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálaton is részt kell venni. Magyarországon évek óta a nőgyógyászati problémák közül a méhnyakrák a második legmagasabb halálozást okozó megbetegedés. A sok esetben nehezen gyógyítható kór az oltással megelőzhető. Az oltóanyaggal közel egy évtizede vakcináznak Amerikában és Nyugat-Európában. A felajánlott védőoltást biztonságosnak ítélik meg a szakemberek, amelynek szövődménye csak nagyon ritka esetben fordult elő az elmúlt időszakban. A Népegészségügyi Programban részt vevő ingyenes védőoltásból kettőt kapnak a 15 év alatti kislányok hat hónap különbséggel. Térítés ellenében idősebbek, sőt fiúk is megkaphatják az oltást, viszont nekik már három szúráson kell átesni. Ingyenes kampányoltásban a hetedik osztályos, tizenkettedik életévüket betöltött lányok részesülnek. A vakcina bekapcsolódik az oltási rendbe, nem zavar meg egyéb más oltást. Amennyiben a kampányoltás idejében az érintett tanuló beteg, később kapja meg az iskolaorvostól a védelmet. A szülőknek a gyermek iskolájában a védőnői tájékoztatót követően kell jelezni, ha élni kívánnak az ingyenes, megelőző oltás lehetőségével.

ME.

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Ismeretterjesztő előadások és kvízjátékok a Zrínyi pénzügyi projektnapján

Ezen a hétfői napon minden 11. évfolyamos diák egy projektnapon vett részt a Zrínyiben.

Újabb kicsinyeket hozott a gólya a Nyíregyházi Állatparkba

Maki négyesiker bébik születtek, az állatparkban eddig még ennél a fajnál erre nem volt példa.

Tűz Apagyon – Az Állami Gazdaság lakótelepén csaptak fel a lángok

Lakóházzal egybeépített gépkocsi tárolóban keletkezett a tűz.

Lángok csaptak fel Nyírtelek határában – Százötven méter hosszan gyulladt ki az árokpart

Az út menti árokparton százötven méter hosszan gyulladt ki az aljnövényzet Nyírtelken

Dübörög a strandszezon – Csobbanjon Ön is a nyíregyházi nyárba!

Június 2-án Nyíregyháza strandja, június 10-én pedig a Sóstói Tófürdő is megnyitotta kapuit.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!