Első kézből

Nyugati elkerülő út: tíz évvel korábban a tervezettnél!

2012.10.31.

A legutóbbi közgyűlés egyik legfőbb pontja a Nyíregyházi Járási Hivatal kialakítása volt. Ugyanakkor számos olyan kérdés került a testület elé akár napirenden kívül, vagy zárt ülésen, amely közvetlenül érinti a lakosságot. Ezekről is kérdeztük dr. Kovács Ferenc polgármestert, az egyik közelmúltbéli nagy siker, a nyugati elkerülő útszakasz projektjének előrehozása mellett.

Főiskola: hogyan tovább?

- Legutóbbi számunkban megírtuk, hogy úgy tűnik, a Nyíregyházi Főiskola önállóan bizonyíthat. Dr. Jánosi Zoltán rektor szerint az integráció kérdése novemberig lekerült a terítékről. Ugyanakkor a hírek szerint a főiskola vezetése arra kérte a várost, hogy segítsen átgondolni az elvárásokat az intézménnyel, illetve a felsőoktatással szemben. Városi szempontból hogyan néz ki a főiskola ügye?
- A város szempontjából kiemelten fontosnak tartjuk a főiskola jövőjét. Én részt vettem még tavasszal a főiskolán egy tág körű megbeszélésen. Ott jeleztem, hogy szembe kell néznünk a problémákkal, tehát először legyen egy jó diagnózis, mert e nélkül terápia sem lehet, másrészt gondolkozzunk azon, hogy milyen jövőkép van a főiskolán, és miben tud segíteni a város. Akkor a rektor úr azt mondta, hogy ő a politikára nem kíván támaszkodni, a főiskolai vezetésnek határozott elképzelései vannak. Kérésemre megkaptuk az intézményfejlesztési tervet, valamint a májusi közgyűlésünkre a rektorhelyettes úr tudott eljönni, aki egy prezentációt tartott. Ezen az ülésen is elég nyíltan, frakcióktól függetlenül felszínre kerültek a kérdések és ezt követően arról volt szó, hogy nem lesz integráció. Ehhez képest nemrég kaptam egy levelet a rektor úrtól, amiben arra kér, hogy a városvezetés határozza meg a város érdekéből fontos szempontokat, hiszen várhatóan integrációs tárgyalások lesznek a Debreceni Egyetemmel. Ezt a levelet ismertettem a közgyűléssel azzal a kiegészítéssel, hogy nem tudjuk, május óta változott-e valamit az intézményfejlesztési tervük. Egyben az oktatási, kulturális bizottságot felkértem, hogy gondolja át és fogalmazza meg a főiskolával, a főiskolai oktatással kapcsolatos szempontokat.

- A városnak lehet egyébként ebben valóban érdemi szava, vagy ez inkább egy gesztusértékű lépés?
- Ez egy gesztusértékű lépés, mert így, ahogy mondta, jogilag semmilyen ráhatásunk nincs az ügyre, hiszen se fenntartója nem vagyunk az intézménynek, és semmilyen más pozícióban sem vagyunk.
- Mégis mi lenne a városnak az érdeke?
- Az, hogy egy jól működő főiskola legyen, ahol, ha nincs is 13 ezer fölötti hallgatói létszám, de azért 8 ezer fő jó lenne. Ugyanakkor egy színvonalas, minőségi képzést és olyan diplomát adjon az ott végzők számára, amivel el tudnak helyezkedni. Egyáltalán: oldja meg a meglévő problémákat, gondolok itt például a nyelvvizsga-kérdésre. Ezek során felmerülhet az is, hogy esetleg a város tud-e valamilyen segítő közreműködést adni.

Nyíregyháza, mint járási székhely

Nyíregyháza nemsokára járási székhely is lesz. Mit érzékelhetnek ebből majd a városlakók?
- Remélhetőleg semmit nem fognak érzékelni a változásból a lakosok, hiszen ugyanazok a szakemberek foglalkoznak ugyanazokkal az ügyekkel, feladatkörökkel, ugyanazon a helyszínen, ahol eddig. Az ügyfélszolgálati centrumban biztosítunk helyet a nyíregyházi járási hivatalnak és adunk át 84 szakembert, akik eddig is végezték a konkrét munkát kellő tapasztalattal, rutinnal, szakmai felkészültséggel. Áthelyezéssel kerülnek át a szakembereink, tehát nekik jogfolytonos lesz a jogviszonyuk. Akik a polgármesteri hivatalban maradnak, szintén azt végzik, amit eddig. Tehát Nyíregyházáról, és most már a járásból összesen körülbelül 170 ezer ember ugyanarra a helyszínre érkezik és remélhetőleg ugyanazt a szolgáltatást kapják majd, mint eddig.

Gáz-ügy: korábbi a probléma gyökere

- Egy másik kérdés, egyre több nyíregyházi polgárt érint, akik kezdenek fázni. A Nyíregyházi Televízió is beszámolt róla, hogy több helyen leszerelik vagy kiiktatják a rendszerből a gázkészülékeket biztonsági okokra hivatkozva. A közgyűlésen ez is téma volt. Tehet-e valamit a város?
- Itt megint érdekes helyzetben vagyunk, hiszen ezek részben egyedi esetek, részben pedig a korábbi panelprogramos felújításokhoz kapcsolódnak. A város nem tud ebbe beavatkozni, mert jogilag nincs kapcsolata, viszont az elmúlt közgyűlésen is felmerült ez a kérdés, és én azt ígértem, hogy foglalkozunk ezzel. A polgármesteri hivatalon belül egy szakmai bizottság állt fel, elsőként azzal a feladattal, hogy tisztázza a helyzetet. Kiderült, hogy a Tigáznak tulajdonképpen jogszerű az eljárása, hiszen ez egy biztonsági intézkedés, a gázszivárgást komolyan kell venni, haltak már meg emberek ilyen helyzetekben. Ezt senki nem kockáztathatja. Ugyanakkor egy törvénymódosítás is történt, amely szerint most már nem ajánlott, hanem kötelező a gázszolgáltatónak felülvizsgálni a lakásokat. Bejelentésekre mentek ki az esetek jó részében, és ott megállapították a szivárgást, és akkor történtek a kikapcsolások. Korábban egyedileg, vagy a panelprogram keretében történtek felújítások. Itt lényeges különbség van, mert a panelprogram egy pályázat útján megvalósuló projekt volt, ahol voltak kivitelezők, műszaki ellenőrök, társasházi képviselők. Senki nem mondta az embereknek, hogy ehhez kellene a gázszolgáltatótól egy jóváhagyás. És lehettek esetek, amikor esetleg feketemunkával történtek ezek, de ha nem is, akkor sem tájékoztatták igazán a lakosságot.
- Kimaradt a hivatalos út, ami miatt most problémák vannak?
- Így van. Megjegyzem, ez sem a város kötelessége lett volna, hanem az ottani kivitelező, a műszaki ellenőr, a társasházi képviselő, akik ezzel hivatásszerűen foglalkoztak. Ez persze sajnos nem oldja meg a problémát, viszont segítség lehet egy olyan műszaki megoldás, ami a legkevésbé terheli a lakosok zsebét, viszont a biztonsági előírásokra garanciát ad, tehát nem lesz élet- vagy balesetveszély. A város közvetlen hatása a Nyírtávhőn keresztül, illetve azon lakásoknál jelenhet meg, ahol önkormányzati tulajdon van. Sajnos előjönnek a panelprogram árnyoldalai is. Kívülről szépek a panelprogramban felújított házak, a hőszigetelés is fontos, viszont nem került sor a csövek, vezetékek cseréjére, tehát a falban 30-40 éves, ma már modernnek semmiképpen nem nevezhető rendszer van, ami nem biztos, hogy elbírja ezeket a műszaki megoldásokat.

Elkerülő: évtizedes előny

- Az elmúlt közgyűlés óta eltelt időszak egyik fontos bejelentése volt az, hogy a nyugati elkerülő jóval korábban épülhet meg az eredetileg tervezettnél. Mi ennek a háttere?
- Emögött másfél évnyi munka van. Amikor a LEGO-beruházás kapcsán tárgyaltunk, akkor én elkezdtem erről is egyeztetni, hiszen a kettő összefügg. Ennek eredményeként sikerült meggyőzni a kormányzatot arról, hogy a városfejlesztés, a város iparfejlesztése, az agglomeráció, és a közlekedési infrastruktúrája szempontjából kiemelten fontos, hogy a kormányprogramban korábban 2025-re jelzett nyugati elkerülő építése minél előbb megkezdődjön. Ez ugyanakkor egy óriási eredmény, hiszen a 2014-ig tervezett programban sem hiszem, hogy minden út megépítése megvalósul. Mi pedig most azt tudtuk elérni, hogy 2025-höz képest 10 évvel hamarabb elkészül, ez az elkerülő egyelőre a Tiszavasvári útig, de én nem adtam fel azt, hogy még a Tokaji útig sikerüljön ezt meghosszabbítani. Nyilvánvaló, hogy ez egy nagyon fontos, kiemelt beruházás a város szempontjából, és erről sikerült meggyőzni a kormányzatot is.

Volán: felmondás, visszavonás

- Zárt ülésen folyamatosan téma a Szabolcs Volán és az önkormányzat közti megállapodás ügye. Most hol tartanak?
- A Volán 2006 óta tart nyilván tartozásokat a város részéről. Gyakorlatilag a 2006. január 1-jétől 2012 végéig összegyűlt adósság rendezését jelenti ez a megállapodás-tervezet, amiről most is tárgyaltunk. Szeretnénk lezárni ezt a múltat, jelent, annak érdekében, hogy 2013. január 1-jétől biztosítva legyen a közlekedés. Ez egy nagyon kritikus pontokon átvezető tárgyalás volt. Most már elmondhatom: a Volán felmondta a szerződést szeptember 15-ei hatállyal júniusban, egyébként pedig év végén lejár a közszolgáltatási szerződése. A tárgyalások eredményeként ezt a felmondást visszavonták és december 31-éig szolgáltatnak, tehát ezt is tartalmazza a nyilatkozatuk, viszont nem lehet eltekinteni a 2006 és 2012 vége közötti tartozások rendezéséről, mert ez feltétele a jövőbeni tömegközlekedés biztosításának is. Idén már negyedszer van a közgyűlés előtt ez a téma, mindig zárt ülésen. Most úgy látom, le tudjuk zárni eredményesen a város érdekeinek megfelelően, és a város pénzügyi vállalásait is úgy tudtuk megfogalmazni, hogy az nem okoz számunkra problémákat. Konkrétan körvonalazódik egy 10 éves kamatmentes részletfizetés, mint alapelv, amit már elfogadott a Volán is. Most már a számokon vitatkozunk, hogy pontosan mennyi is a tartozás.
 


Megosztás
vissza
Ezt olvasta már?
X
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!