Link küldése Link küldése


Nyíregyháza megihlette a művészeket


2017.05.19.


Több tucat alkotás született III. Nyíregyházi Nemzetközi Plein-AIR Művésztelepen az elmúlt napokban. Öt ország 11 művésze dolgozott közösen, ők készítették a nyíregyházi tematikájú munkákat. Az elkészült alkotásokból csütörtökön délután nyílt kiállítás a Váci Mihály Kulturális Központban.


Akvarellek, olaj- és akrilfestmények, tusrajzok. Közös jellemzőjük, hogy mindegyiket Nyíregyháza ihlette és az elmúlt napokban készültek. Ukrán, román, szlovák, német és magyar művészek munkái, olyan testvérvárosokból érkezett akótoké, akik a III. Nyíregyházi Nemzetközi Plein-AIR Művésztelepen dolgoztak együtt. A 11 művész egyetértett abban, hogy nagyon kellemes benyomást tett rájuk a szabolcsi megyeszékhely és értékes tapasztalatokkal gazdagodtak.

– Ez egy értékes tapasztalatszerzés volt számomra. Nagyon sok új embert ismertem meg és nagyon tetszett a múzeum is. Azt gondolom, hogy én személy szerint a múzeumtól kaptam inspirációkat – mondta az iserlohni, Sonja Höchenberger.

 

Értéket őriz a város

 

További képekért kattintson a fotóra!

A múzeumfaluról készült képek tetszettek a legjobban a város alpolgármesterének. Ulrich Attila elmondta, hogy a művésztelep költségeit az önkormányzat finanszírozta, és ezt azért tartják jó befektetésnek, mert így a kortás művészetből is sikerül valamit megőrizni.

– Maradjon meg az utókornak egy olyan szelet, ami erre a mi időszakunkra jellemző. Ezért is van az, hogy mi meghívjuk a testvérvárosoknak a művészeit, a képviselőit, hogy ők egymással találkozva, egymással egy hétig beszélgetve alakítsák a saját stílusukat – hangsúlyozta dr. Ulrich Attila, alpolgármester.

A művésztelep vezetője szerint egy-egy ilyen nemzetközi művésztalálkozó minden résztvevőt felvillanyoz.

– Közös munka, ismerkedés, hírek a nagyvilágból, hogy máshol mit csinálnak. A művészeknek nagyon jó munkahangulat van, és nagyon fontos, hogy megismerjék egymást tette – hozzá Zagyva László szobrászművész, a művésztelep vezetője.

A művésztelep szervezője szerint is nagyon fontos, hogy a különböző országok alkotói barátságot kössenek egymással.

– Két nemzet vagy két nép úgy tud találkozni, ami a legközvetlenebb, a legbarátibb, a legegyenesebb, mikor két művész beszélget a művészetről. Lehet akárhol a hazája, mindig van egy közös nyelv, ami egymás megismerésével gazdagodik – erősítette meg Németh Erika, a Városi Galéria vezetője.

 

A VMKK-ban láthatók

 

III. Nyíregyházi Nemzetközi Plein-AIR Művésztelep alkotásaiból készített kiállítást ünnepélyes keretek között nyitották meg a Váci Mihály Kulturális Központban. A résztvevőket egyenként köszöntötték és munkájuk elismeréseként ajándékot is kaptak az önkormányzattól. A művészek munkáit május 28-ig lehet megtekinteni a VMKK első emeleti galériájában.

Z. Pintye Zsolt
Fotó: Szarka Lajos

 

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Vasárnap este ismét foci

A Szolnokot fogadja a labdarúgó bajnokságban a Nyíregyháza Spartacus.

„A következő generációk sorsa múlhat a vízgazdálkodáson”

Tizenkilenc munkatársával felel napi szinten a megyei vízvédelemért Farkas Géza.

Kórházban a kerékpáros

Jánosbokornál egy kerékpáros az őt már előző autó elé fordult és összeütköztek.

Kisteherautó rohant személyautóba a László utcán

Csütörtök délután a László utcán egy személygépkocsi forgalmi okból fékezett.

Szakmai nap a Bemben

A szakmai nap szervezése immár 10. éve van jelen a Bem József Általános Iskolában.

Ezt olvasta már?
X
Kis doboznyi szeretet
A Jósa András Múzeum december 20-ig cipős dobozban várja a rászorulóknak szánt ajándékokat.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!