Link küldése Link küldése

Nyári szünidő – Diákmunka dömping
2018.05.25.


A diákok egész évben vállalnak munkát, de a hosszú tanítási szünetben 40 százalékkal többen szeretnének pénzt keresni. Aki dolgozni akar, idén nyáron biztosan talál munkát. A diákbérek igazodnak a mindenkori minimálbérhez, eszerint 2018-ban a fiatalok órabére is bruttó 794 forintnál kezdődik.


Néhány éve még sok diáknak nem tudtak munkát adni az iskolaszövetkezetek, ma már jó eredmény, ha a vállalati partnerek igényeinek a 80 százalékát teljesíteni tudják. Mintegy 30-40 százalékkal ugrik meg a munkát vállaló diákok száma a szünidő alatt. A diákok munkavállalásának körülményeit is a Munka törvénykönyve szabályozza, így a 16. életévüket betöltött tanulók foglalkoztatásánál is fontos az írásban rögzített munkaszerződés, amelynek tartalmaznia kell az alapbért, a munkakört, a munkavégzés helyét, a napi munkaidőt, illetve a munkaviszony időtartamát.A SZABADSÁGON LÉVŐ FELNŐTTEKET PÓTOLJÁK

 

A 18. életévét be nem töltött személy munkaszerződésének tartalmaznia kell a törvényes képviselő hozzájárulását is, ellenkező esetben a dokumentum érvénytelen. A fiatalkorú munkavállaló napi munkaideje legfeljebb 8 óra lehet, illetve nem végezhet éjszakai munkát, azaz 22 óra és reggel 6 óra között nem foglalkoztatható. A fiatal munkavállaló részére legfeljebb egy heti munkaidőkeret rendelhető el. Két munkanap között legalább 12 óra pihenőidőt, minden héten két pihenőnapot kell részükre biztosítani. A Fürge Diák Iskolaszövetkezet tavaly nyáron körülbelül 14 ezer diáknak adott munkát, egész évben pedig nagyjából 18 ezernek. Idén hasonló létszámra számítanak. Könyves Viktor régióvezető elmondta, a cégek nyáron a szabadságon lévő felnőtt dolgozóikat pótolják a diákokkal elsősorban a kereskedelemben, az élelmiszeriparban, a mezőgazdaságban, de vannak idénymunkák is. Irodai foglalkoztatásból szűkebb a kínálat, de a fiatalok ezen a területen is találhatnak munkát.

 

A FIZETÉSEK A MINIMÁLBÉRNÉL KEZDŐDNEK

 

A diákbérek igazodnak a mindenkori minimálbérhez, eszerint 2018-ban a fiatalok órabére is bruttó 794 forintnál kezdődik. A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, illetve teljesítménybérben is. A fizetést nagyban befolyásolja a munka jellege, de a földrajzi elhelyezkedés is számít. Míg az ország keleti részében zömében minimálbérért dolgoznak a diákok, addig az észak-nyugati területeken 850-950 forintot keresnek óránként, Budapesten pedig ez az összeg az ezer forintot is eléri. A szaktudást igénylő munkáknál már általában bruttó 1200 forintról indulnak az órabérek, de mérnök-informatikus, fejlesztői és fordítói pozíciókban az átlagbér 1500-2500 forint között mozog. A statisztikák szerint a nyári szünetben heti 32 óra munkát vállalnak a diákok, míg tanítási időben a heti átlag 20-25 óra.

Szoboszlai Tibor

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Korcsolyaoktatást is tartanak a Nyíregyházi Jégpályán

Az oktatásra kortól és nemtől függetlenül mindenkit szeretettel várunk!

Sokat spórolhat, ha jól szigetelt az otthona - Akár 50 százalékos megtakarítás is elérhető

Akár negyven-ötven százalékos megtakarítás is elérhető egy családi ház teljes leszigetelésével.

Kívánjon valamit ma este - Intenzív csillagzápor várható szombaton éjszaka

1833-ban egy óra leforgása alatt mintegy 200 ezer hullócsillag tűnt fel az égen.

Napsütéses szombat november közepén - Mintha tavasz lenne

A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között valószínű.

Megmaradt a kedvezményes lakásáfa bizonyos ingatlanoknál

2023 végéig meghosszabbította a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazását.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!