Link küldése Link küldése

Női írók – írónők
2016.03.08.Már hagyomány, hogy nőnapkor a szakma hölgy tagjai lepik meg felolvasással és beszélgetéssel olvasóikat a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. A rendezvény célja, hogy az országosan is ismert női alkotók közelebb kerüljenek közönségükhöz.

 

Nőnap ötödik alkalommal

 

Dr. Bihari Albertné, ötletadó házigazda azt mondta, sok érték van a világunkban, amelyeket a nők hoztak létre. Ezért gondolták úgy, a nőnapi rendezvény alkalmas időpont arra, hogy megmutathassák a nők, mit tudnak. Az ötletgazda hozzátette, mivel könyvtárban vagyunk, ezért stílszerűen azokat az írónőket, költőnőket mutatjuk be, akik jelentőset alkottak akár itt a megyében, vagy az országban.

További képekért kattintson a fotóra!

Idén ötödik alkalommal rendezték meg a találkozót, ahol Karafiáth Orsolyával, Falcsik Marival, Hajdan Valival, Ferenczik Adriennével és Nagy Zsukával tölthettek egy délutánt az érdeklődők. Az önmagát feministának tartó Karafiáth Orsolya a női alkotók életéről is beszélt közönségével. Azt mondta, hiába minden férfiasodás, vagy határozottabbá válás, azért elindult és szerencsére elég erős hangot kap egy másik tendencia, ami pont arról szól, hogy a nők kezdik megtalálni a szerepüket, kezdik felismerni saját hangjaikat és jobban ki tudnak állni saját érdekeikért.

 

Emberi hősök

 

Az irodalmi délutánon felolvasott írásaiból a Nyíregyházi Televízió szerkesztője, a háromkötetes író, Ferenczik Adrienne is, aki műveiben törekszik az emberek valósághű ábrázolására. Az írónő azt mondta, úgy látja, a nőnap egy kicsit ellentmondásos. Szerinte szeretik is a nők, meg nem is. Ezért erre az alkalomra átnézte regényeit és novelláit, és egy olyan elbeszélést választott, ami egy olyan nőről szól, aki egy kicsit kettősen éli meg a mindennapokat. Ferenczik Adrienne elmondta, hőse szereti is, ha odafigyelnek rá, de néha nem. Szereti, ha ünneplik, de néha szeretne inkább elvonulni. Azt mondta, szerinte ilyenek a nők a mindennapokban. Emberiek.

A nőnapi irodalmi délutánon a hölgy alkotókkal Gerliczki András irodalomtörténész beszélgetett. A programot a Hölgykoszorú és Gerome színesítette dalaival.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Horváth Illés „királysága”

Fülöp király fiából a VIDOR Fesztivál idejére a francia Fülöp királlyá változott Horváth Illés.

Programdömping a VMKK-ban!

Nincs megállás, a Váci Mihály Kulturális Központ egész évben kínál programokat.

Véget ért a XII. Cantemus Fesztivál

Bemutatjuk a fesztivál kiosztott díjait.

Macbeth – Elkezdődtek a próbák

Ezekben a percekben tartja Horváth Illés rendező a Macbeth című előadás olvasópróbáját a színházban.

Sugarloaf: Emlékek kötnek Nyíregyházához

A Sugarloaf 23 éves fennállása alatt ma már a hazai könnyûzenei élet egyik ikonja.

Arany Érdemkereszttel tüntették ki Lutter Imrét

Az előadóművész, drámapedagógus, médiaszakember nyíregyházi gyökerekkel rendelkezik.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!