Link küldése Link küldése

Népszerűvé vált a KATA az utóbbi években
2018.02.12.


Február 26-ig kell benyújtaniuk éves adóbevallásukat a kisadózó vállalkozásoknak, azaz a KATA szabályai szerint adózóknak. Az egyszerűsített vállalkozási forma igen népszerűvé vált az utóbbi években Magyarországon. 2017-ben KATA adóalanyiságot választhatták az egyéni vállalkozók, az egyéni cégek, a betéti társaságok, illetve a közkereseti társaságok. Utóbbiak abban az esetben, ha kizárólag magánszemélyek a tulajdonosai.


Mellékállású KATÁ-s adózó 25 ezer forintot, főállású 50 vagy 75 ezer forint adót fizethet havonta. Hogy ez miért számít? Ezt Kökényesiné Pintér Ilona adótanácsadó magyarázta el:

A különbség az ugyanis az jelenti, hogy ha valaki 50 ezer forintos KATA-t fizet, akkor az nyugdíj és szolgálati idő szempontjából az csak 0,8 évnek számít. Viszont a magasabb, 75 ezres tételnél már egy 1 évnek fog számítani.

Természetesen alanyi áfamentesség is járhat a vállalkozónak, ha évente 8 millió forint alatt van a bevétele.

Lakó Enikő könyvelő ezt az információt azzal egészítette ki, hogy fontos tudni, ha ezt év közben kezdjük a vállalkozást, akkor ezt a bevételi maximumot arányosítani kell mindig az év eleje óta eltelt napokra. Emiatt a kisadózó vállalkozásoknak bevételi nyilvántartást kell vezetniük, ami elmondása alapján lehet akár egy megfelelően precízen vezetett számlatömb is, kiegészítve a bevétel megszerzési időpontjával, így ugyanis az hitelesen nyomon követhető.

Bárki kitöltheti a NAV programjával a megfelelő bevallást

Ugyan könyvelők és adótanácsadók akár el is készítik a bevallást a vállalkozónak, de a NAV honlapjáról letölthető nyomtatványkitöltő program, az úgynevezett “ÁNYK” segítségével a bevallás bárki által beadható néhány lépést követően. Ehhez az M1 műsorában gyakorlati segítséget is adott egy szakértő.

Persze vannak olyan kivételek, amikor nem elég a sima KATA-s bevallás: ugyanis ha van olyan adóalany, akinek 1 millió forintot meghaladó összértékben számláztunk 2017-ben, akkor ezt fel kell tüntetni egy külön lapon.

– figyelmeztet Kökényesiné Pintér Ilona. Hozzátette: ha a bevétel éves szinten meghaladta a 12 millió forintot, szintén egy új lap nyílik a programban, és ezt ide kell beírni.

Ám nem csak írni kell, hanem fizetni is: a 12 milliós bevétel feletti résznél 40 százalékos adót kell bevallani, ez az ún. százalékos KATÁ-t. Azt is jó tudni a KATÁ-val kapcsolatban, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója – más vállalkozási formákhoz képest – kiváltja a vállalkozó járulékait, valamint a bevétel után keletkezett közterheket is.

 

Forrás: hirado.hu

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Újabb hidegfront érkezik – Lehűlés jön péntektől, visszatér a tél

Péntek hajnalban hidegfront érkezik, lehűlés várható, hétvégétől újra téliesebb lesz időjárásunk.

Kásler Miklós – 5,8 milliárd forintra pályázhatnak háziorvosi praxisok és praxisközösségek

Az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten tett bejelentést.

Jön az évtized utolsó holdfogyatkozása – Szuperhold és vérhold is lesz egyszerre

Január 21-én lesz az évtized utolsó teljes holdfogyatkozása Európában.

Felmérik az erdei fülesbaglyok telelőhelyeit a hétvégén

Az MME ismét országos erdei fülesbagolytelelőhely-felmérést hirdet.

Próbára teszi az immunrendszert a gyorsan változó időjárás

Súlyos mínuszok, havazás, majd szinte tavaszi meleg és olvadás.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!