Németh Erika lett a Városi Galéria új művészeti vezetője


2017.02.16.


A szakember célja, hogy az intézmény új programjaival közelebb hozza a városlakókat a különböző művészeti ágakhoz. A hónap művésze kezdeményezés és a hétvégi kreatív foglalkozások is ezt szolgálják.


Németh Erika szobrászművész és a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tanára ősz óta vezeti a Városi Galéria művészeti részlegét. A változatos tárlatok mellett hétvégente kreatív foglalkozásokat is szervez. Felnőttek és gyerekek is részt vehetnek a programokon minden szombaton 10 órától, ahol a klasszikus művészeti hagyományokat és azok technikáit járják körbe. A cél, hogy megfelelési kényszer nélkül, saját örömükért alkossanak a résztvevők. A három hónapja működő sorozat, „A hónap művésze” kezdeményezésben pedig helyi vagy megyei kiemelkedő munkásságú művészek alkotásait állítják ki a Városi Galéria előterében. Az első két hónapban Z. Erdei Anna grafikusművész és Czigándi Varga Sándor szobrászművész érdemelte ki a címet. Februárban a hónap művésze Madarassy György festőművész lett. Németh Erika fontosnak tartja, hogy a Városi Galéria és a Pál Gyula Terem is a professzionális művészet helye legyen.


CÉL: A MŰVÉSZET BEMUTATÁSA

 

A Városi Galéria művészeti vezetője elmondta, ez egy eléggé összetett feladat, amely egyben nagyon szép is. Kifejtette, van több olyan állandó gyűjteményük, amelyeket gondoznia kell. Céljuk az, hogy a helyi művészeket, a kortárs magyar művészeket, a helyi fiatal művészeket, de külföldi művészeket is bemutassanak a kiállítótermeikben.

 

SZÁMOS LEHETŐSÉG

 

A művészeti vezető azt is elmondta, szeretné a művészeti ágakat közelebb hozni egymáshoz. A Városi Galéria alsó szintjén például a színházi világot bemutató Móricz 35 címmel Karádi Zsolt és Karádi Nóra Lilla fotókiállítását, valamint színházi kosztümöket nézhetnek meg a nyíregyháziak. A felső szinten három helyi képzőművész, Gabulya Márta keramikusművész, Homoródi Éva festőművész és Fekete Nóra textilművész kiállítása látható. A fiatal művészek is kibontakozhatnak: a Pál Gyula Teremben Sebők Réka képzőművész textilkiállítása vár minket. Február utolsó hetében lengyel alkotók munkáit is láthatják az érdeklődők. A közeljövőben számos programot kínál az intézmény. Szombatonként a kreatív foglalkozásokon túl nyitott műhelyeket is terveznek, ahol a látogatók egy-egy művészt nézhetnek meg alkotás közben. Kisiskolások számára művésztábort rendeznek, amely során a gyerekek rajzolhatnak, agyagozhatnak és filmvetítésen vehetnek részt. A Nemzetközi Plein-Air és Nemzetközi Fametsző Művésztelep bemutató szervezésében is közreműködik a Galéria, valamint helyet ad a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének nyilvános diplomavédésének is.

Szilágyi Bella Brigitta

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Ráfutás a vasúti átjárónál

Az anyagi kár jelentős.

Főtt a harcsa Leveleken

A helyi önkormányzat kempingjében szerveztek halászléfőző versenyt szombaton.

LEGO-nap a Mórában

Április 27-én délután helyi közösségi szerepvállalás keretében szerveztek rendezvényt.

Karbantartási munkálatok

Az Aquarius Élmény- és Parkfürdő 50 méteres uszodájának sátorfedése elbontásra kerül.

Regionális döntőnek adott otthont Nyíregyháza

Közlekedésbiztonsági versenyt rendeztek a repülőtéren.

Lions egészségügyi szűrőnap

A megelőzés jegyében ingyenes egészségügyi szűrésekkel és várták az érdeklődőket.

Ezt olvasta már?
X
Regionális döntőnek adott otthont Nyíregyháza
Közlekedésbiztonsági versenyt rendeztek a repülőtéren.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!