Link küldése Link küldése

Nem tudni, mennyi fagyasztott zöldséget hívtak vissza
2018.07.10.


Öt ország, egy évek óta tartó járvány, negyvenhét megbetegedés, „viszonylag nagyszámú haláleset” – mondta az M1 Ma reggel című műsorában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársa. A hivatal négy napja tiltotta meg a lisztériával szennyezett gyorsfagyasztott termékek forgalomba hozatalát, és elrendelte a termékek visszahívását. A gyártó nem hibázott.


A hazai áruházláncok szinte mindegyike levette a polcairól a lisztériával szennyezett termékeket, és értesítette a fogyasztóit arról, hogy azokat visszavásárolja.

– mondta az M1 Ma reggel című műsorában a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatóságának igazgatóhelyettese.

Nagy Attila hozzátette, teljes körű visszahívás történik Európa-szerte, és a helyzet jelenlegi állása szerint egyelőre megsaccolni sem lehet, hogy Magyarországon mennyi termék visszahívásáról döntöttek, csak a raktáron lévő készlet több ezer tonna volt a gyorsfagyasztott zöldségekből.

Öt ország, negyvenhét megbetegedés

Azt tudjuk, hogy nagyon sokféle terméket hívnak vissza az áruházláncok, és ezeknek a raktárkészlete, illetve majd a későbbi sorsa a közeljövőben dől el.

– közölte.

Magyarországon egyelőre még nem jelentettek sem a zöldség fogyasztására visszavezethető megbetegedést, sem halálesetet, azonban az unió öt országában már regisztráltak megbetegedést: Ausztriában, Dániában, Svédországban, Finnországban és az Egyesült Királyságban is. Még nem derült ki, mi az oka a szennyeződésnek. Nagy Attila azt mondta: a járvány szerencsés sajátossága, hogy viszonylag kevés megbetegedés történt: összesen 47-en betegedtek meg, és:

Viszonylag nagyszámú haláleset történt.

Negyvenhét megbetegedés történt öt országban, és az ő kikérdezésük alapján az európai uniós hatóságok derítették ki, hogy a közös pont az általuk fogyasztott élelmiszerekben a fagyasztott zöldség.

Ezeknek az információknak összerakásával jutottak el a magyarországi üzemhez.

– magyarázta.

Nem a gyártó hibázott – Változik a szabályozás

Arra a kérdésre, hogyha nem hibázott a bajai cég, mégis hogyan történhetett meg a szennyeződés, úgy válaszolt:

A Listeria monocytogenes széles körben elterjedt kórokozó, és azokban az élelmiszerekben, amelyek hőkezelést igényelnek, a jogszabály egy 100 darab/grammos értéket határozott meg. Hozzátette, jelen esetben az okozta a problémát, hogy ez a lisztéria törzs különösen patogén, nagy kórokozó képességgel rendelkező törzs, így az uniós jogszabály, amely ezt szabályozza, nem volt elegendő a megbetegedések kivédéséhez.

Hogy a cég miért nem hibáztatható, úgy reagált: ez egy kiemelt törzs, ezt sem a hatóságok, sem a cég nem tudta, amíg a kivizsgálás le nem zárult.

A cég teljesen legális terméket állított elő egészen addig, amíg ki nem derült, hogy jelen van ez a patogén törzs, és ennek megfelelően a nyomozás vége óta nem a százas határértéket tartják be, hanem kórokozóként kezeljük, tehát nem lehet a termékben.

– jelentette ki az igazgatóhelyettes.

Vigye vissza, dobja ki, vagy főzze meg nagyon!

A lisztériával szennyezett termékek okozta veszélyről Nagy Attila azt mondta: nagyon fontos, hogy a hőkezelési utasításokat mindenki tartsa be.

Ha ez megtörtént, akkor aggodalomra nincs ok.

– tette hozzá.

A lisztéria hasmenéssel, lázzal járó influenzaszerű tüneteket okoz általában a fertőzött termék elfogyasztása után egy vagy maximum tíz nappal.

Ugyanakkor hosszabb lappangási idő is elfordul, ilyenkor 70-80 napig nem okoz tüneteket.

– magyarázta.

Az igazgatóhelyettes azt tanácsolta:

Ha valaki ezeket a tüneteket észleli magán és fogyasztott is a szennyezett termékekből, mindenképpen forduljon háziorvoshoz.

Korábban a hirado.hu is beszámolt arról, hogy több áruházlánc is leveszi polcairól az érintett termékeket. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. A Nébih a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonást Európa-szerte elindították. A Penny Market csütörtökön, az Aldi és a Tesco pénteken értesítette vevőit, hogy több érintett terméket is levesz a polcairól.


Forrás: hirado.hu

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Ingyen kap influenza elleni oltást 1,3 millió ember

Az előző évhez hasonlóan idén is 1,3 millió térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre.

Hat hét múlva már fizethetünk az új 500 forintos bankjegyekkel

Február 1-től kerülnek forgalomba az új 500 forintosok.

Téli hangulattal, de nyugodt idővel indul a hét

Csípősek lesznek a reggelek, időnként megélénkül a szél.

Jól fogy a jövő évi autópálya-matrica

A 2019-es éves országos és megyei e-matricákból 23 ezer darabot értékesítettek.

Korábban érkeznek a decemberi családtámogatások

Az ünnepek előtt, legkésőbb jövő csütörtökig megkapják a decemberi családi pótlékot.

Eötvös és Zay szalagavató az NYTV műsorán

Az elkövetkező hetek műsorrendjéről folyamatosan tájékoztatjuk majd Önöket.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!