„Nem feledésben van orvosság, hanem éppen az emlékezésben


2017.05.06.


Ez a Babits Mihálytól vett idézet olvasható azon az emléktáblán, amelynek állításával 1998-ban a Felvidékről áttelepített magyar családok előtt tisztelgett a város. A városháza Bethlen G. utca felõli oldalán elhelyezett mementó azokat a szörnyű időket idézi, amikor az 1945. április 5-én meghirdetett kassai kormányprogram egyik céljaként a csehszlovák nemzetállam lét­rehozását tűzte ki. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. május 5-ei számában)


 A közel hat­száz­ezres magyarság számára a kassai kiáltvány a kodifikált jogfosztottságot, fajüldözést, nemzeti-emberi másodrendûséget jelentette.
A valójában etnikai tisztogatást jelentõ magyar–csehszlovák „lakosságcsere-egyezményt” 1946. február 27-én írták alá Budapesten. A következõ év áprilisában már el is indultak az elsõ vonatok. Az Északi temetõben 1998-ban felállított emlékmûvön olvasható azoknak a felvidéki településeknek a sora, ahonnan áttelepülésre kényszerítették a magyarokat. A javarészt módosabb gazdák Nyíregyházán, Kálmánházán, Nagycserkeszen, a nagycserkeszi tanyavilágban, Nyírtelken és környékén találtak új otthonra. Az õ emléküket õrzi és ápolja a Felvidék 1947 Egyesület, amelynek céljai között szerepel még, hogy az elsõ és második generációs leszármazottak is megismerjék a kitelepítés eseményeit, életben tartsák a kulturális, gasztronómiai és nyelvi hagyományokat, továbbá a felvidéki településekkel való kapcsolattartást is feladatul tûzték ki.
A temetõben lévõ emlékmû felállítását 1997-ben határozták el a kitelepítettek Kiss Vendel vezetésével, aki 1947-ben került családjával erre a vidékre. A költségekre a pénzt a felvidéki õsi településeikrõl egykor elüldözöttek gyermekei és unokái gyûjtötték össze, 1998-ban át is adták az emlékmûvet. Ide, és a városháza falán lévõ emléktáblához minden év májusában megemlékezést szervez a Felvidék 1947 Egyesület, ahogy ezt teszi ebben az évben is május 13-án. Ezeket az emlékünnepségeket megtisztelik jelenlétükkel az érintett felvidéki települések polgármesterei és civil szervezeteinek képviselõi is.

(Szerzõ: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Oláh Sándor emléktáblája elõtt

Emléktábla állít emléket Oláh Sándornak, aki az első világháborúban hősi halált halt.

„Évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében”

Hermann Ottó javasolta 1900-ban, hogy hazánkban is szenteljenek egy napot a madaraknak és a fáknak.

Angolkisasszonyok Nyíregyházán

Nyíregyházán Énekes János prelátus-kanonok hívására 1929-ben telepedtek le.

„Énekelj, magyar ifjúság!” – Kodály-hangverseny 1942-ben

Kodály Zoltán 1926 majd 1937 után 1942-ben is tiszteletét tette városunkban.

Kodály-hangverseny 1937-ben

1982-ben emléktáblát helyeztek el a Móricz Zsigmond Színház épületén.

Eredetileg püspöki palotának épült...

Talán kevesen tudják, hogy a Sóstói út elején álló épületet eredetileg püspöki palotának építették.

Ezt olvasta már?
X
Tonna számra lopták a fémet
67 tonna fémet tulajdonított el egy légtechnikával foglalkozó cégtől a telepvezető és munkatársa.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!